Vergroot je impact

Agenda

maandag 1 juli 2019 - 16:00 tot 20:00
dinsdag 2 juli 2019 (Hele dag)
donderdag 4 juli 2019 - 16:00 tot 18:30
Wordt herhaald elke 2 weken 4 keer
vrijdag 2 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 16 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 30 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 13 september 2019 - 09:00 tot 17:00

Beton en cement

Helpdesk

Nut en noodzaak

De behoefte aan en de druk op een duurzame inrichting van onze leefomgeving stijgt. Publieke en private opdrachtgevers in de bouw formuleren ambities om bij te dragen aan milieudoelstellingen. Verduurzamen van het betongebruik kan daar een enorme rol in spelen.

Beton is wereldwijd het meest gebruikte bouwmateriaal, en is verantwoordelijk voor 5% van de CO2-uitstoot. Het verduurzamen van de keten kan ervoor zorgen dat de Nederlandse CO2-uitstoot in 2020 met maar liefst 1,3 miljoen ton vermindert.

Duurzame betonketen

Helemaal zonder beton kunnen we waarschijnlijk nooit. Daarvoor wordt het op te grote schaal gebruikt. Daarom is het noodzakelijk dat de betonketen stappen neemt om te verduurzamen. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid. De betonketen is een gedifferentieerde markt met een sterke onderlinge afhankelijkheid. Om verduurzaming te realiseren is samenwerken dus essentieel. Dat vraagt om meer kennis en bewustwording, maar ook vertrouwen en commitment. De Green Deal Verduurzaming Betonketen laat zien dat het kan.

Opdrachtgevers werken samen om duurzamer in te kopen en duurzaamheideisen expliciet mee te nemen in het ontwerp, de aanbesteding en uitvoering. Grondstofleveranciers, betonproducenten en sloopbedrijven werken samen aan innovaties en de toepassing van nieuwe technieken. Onderzoekers werken samen om innovaties te testen, te optimaliseren en te certificeren.

Beton: van volume naar waarde

Duurzaam betekent kwaliteit voor de lange termijn: gebruik en toepassing van materialen zodat die van toegevoegde waarde zijn en blijven. Beton heeft van zichzelf al eigenschappen die hier goed aan voldoen, zoals de levensduur en de sterkte. Door betonproductie en -toepassing te verduurzamen groeit de meerwaarde alleen nog maar verder.

Voor opdrachtgevers betekent dit dat zij concrete invulling kunnen geven aan hun doelstellingen voor milieubesparing en CO2-reductie. Voor de gebruiker neemt het comfort toe en voor de investeerder groeit de commerciële aantrekkelijkheid. Voor makers van cement-, beton- en betonproducten betekent inzetten op groen beton dat zij zich kunnen onderscheiden en aanbestedingen winnen dankzij hun duurzame innovaties. Het gaat dan niet alleen meer productie draaien (volume), maar om de toegevoegde waarde (kwaliteit).

Ontdek waar de grootste impact ligt bij het verduurzamen van betonproductie en –toepassing. Ook zijn er verschillende milieuvriendelijke en/of CO2-arme toepassingen van beton waar u mee aan de slag kunt.

(Beeld: MTA, CC BY 2.0)

Laatst bijgewerkt: 
26-02-2015 13:11