Praktijkvoorbeeld

Vakantiegangers stellen zelden vragen over duurzaamheid. Toch vindt Gerben Hardeman van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) het vanzelfsprekend dat de leden verantwoordelijkheid nemen voor de milieu- en de sociale aspecten van hun reizen."Duurzaamheid hoort bij een modern, toeristisch product."

Risicomanagement

Resultaat

Er zijn verschillende redenen om te starten met MVO-risicomanagement. Het verkleint bijvoorbeeld de kans op vertragingen in uw productieproces, vanwege het behoud van uw marktaandeel, het verstevigt uw positie op de kapitaalmarkt, u beschermt uw reputatie en merkwaarde en vanwege morele/ethische overwegingen.

Verkleint kans op vertragingen

Tevreden medewerkers, veilige werkomstandigheden en een milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Binnen uw bedrijf en bij uw leverancier belangrijk om kwaliteitsissues en onderbrekingen in het productieproces te voorkomen. Bovendien zijn tevreden werknemers 12% productiever, zo toont recent onderzoek van de Universiteit Warwick aan.

Grafische dienstverlener Grafi Offshore bijvoorbeeld investeert bewust in goede arbeidsvoorwaarden voor zijn werknemers in Nepal. Denk aan scholing, spaarloon regelingen, pensioensopbouw en ziektekostenverzekeringen. "Voor ons als bedrijf betaalt het zich uit in betrouwbaarheid, snelheid en kwaliteit."

Marktaandeel behouden

Meer en meer klanten vragen naar duurzame producten en transparantie daarover. Onderzoek wijst uit dat 42% van de consumenten aandacht heeft voor duurzame aspecten bij de aanschaf van producten en diensten. Dat is 12% meer dan vorig jaar. Ook de overheid stelt duurzaamheideisen en –wensen aan haar inkopen

Zo zet Kolmer Elektromotoren zich actief in voor het verduurzamen van zijn keten. In China, bijvoorbeeld, heeft Kolmer iemand in loondienst die ervoor zorgt dat de productie daar zo eerlijk mogelijk verloopt. De MVO-inspanningen van Kolmer werpen vruchten af. "Je merkt dat deuren sneller voor je openen, omdat je als bedrijf verantwoordelijk bezig bent."

Verstevigt positie op kapitaalmarkt

Investeerders en kredietverstrekkers vinden MVO steeds belangrijker. Een effectieve aanpak van uw MVO-risico's verstevigt uw positie op de kapitaalmarkt; naar banken, aandeelhouders en andere financiers.

MVO-risico's kunnen zelfs een reden zijn voor financiers om hun investeringen terug te trekken. Zo besloot het Noorse parlement in juni 2015 om het nationale pensioenfonds te verplichten hun investeringen in de kolenindustrie terug te trekken

Beschermt reputatie en merkwaarde

Als uw onderneming betrokken raakt bij milieuvervuiling, dwangarbeid, corruptie of andere MVO-issues, dan kan uw reputatie een flinke deuk oplopen. Denk bijvoorbeeld aan modegigant Zara. Het bedrijf raakte in opspraak nadat bekend werd dat op grote schaal arbeidsrechten werden geschonden bij toeleveranciers in Brazilië. Of Starbucks die veelvuldig in het nieuws kwam toen bleek dat het bedrijf voor miljoenen euro's aan belastingen ontweek via Nederland. Dit soort reputatieschade kunt u voorkomen door uw MVO-risicomanagementproces goed in te richten.

Morele/ethische overwegingen

Een andere reden om te starten met MVO-risicomanagement: u vindt dat het zo hoort.

Voor de eigenares van webwinkel en groothandel Lotika is het vanzelfsprekend dat zij duurzaam onderneemt en daarbij haar milieu- en sociale risico's minimaliseert. "Ik vind het niet meer dan terecht dat de mensen in India, Pakistan en Sri Lanka die mijn producten maken een eerlijk loon krijgen."

Laatst bijgewerkt: 
29-09-2015 13:49