Praktijkvoorbeeld

Simon Lévelt verkoopt biologisch geteelde koffie en thee. Bovendien betaalt de koffie en theehandelaar een eerlijke prijs voor haar producten.

Risicomanagement

Nut en noodzaak

Als ondernemer onnodig risico's lopen? Dat probeert u natuurlijk zo veel mogelijk te voorkomen. Dat geldt ook voor risico's op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals milieuvervuiling, dwangarbeid en corruptie. Uw betrokkenheid bij zulke misstanden kan de reputatie van het bedrijf schaden en klanten afstoten.

De maatschappelijke druk op bedrijven om milieu- en sociale misstanden in de waardeketen te voorkomen, neemt toe. Zo heeft de EU een nieuwe Transparantierichtlijn aangenomen die grote bedrijven verplicht transparant te zijn over hun MVO-risico's en hoe zij hiermee omgaan.

Ook Nederlandse ondernemingen lopen risico, zeker als u internationaal zakendoet. Denk bijvoorbeeld aan het instorten van de textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh, dat grote gevolgen had voor kledingproducenten in Nederland.

MVO-risicomanagement

U kunt risico's aanpakken door aan de slag te gaan met MVO-risicomanagement. Dit wordt ook wel 'MVO due diligence' genoemd. Hierbij identificeert u de milieu- en sociale risico's die in uw waardeketen spelen, en stelt u een actieplan op om deze risico's te voorkomen en verminderen. Belangrijk is dat u dit in overleg doet met uw stakeholders

Meer informatie over MVO-risico's gerelateerd aan landen en producten/diensten wereldwijd, vindt u in de MVO Risico Checker

Rol van de overheid

De Nederlandse overheid besteedt steeds meer aandacht aan internationale MVO-risico's van bedrijven. Hier merkt u iets van als u aan de overheid levert of subsidie ontvangt.

Daarnaast stimuleert de overheid, mede op advies van de SER, dertien Nederlandse sectoren om afspraken te maken over een gezamenlijke aanpak van MVO-risico's in de keten (IMVO-convenanten). In het rapport van KPMG staan de belangrijkste MVO-risico's van deze dertien Nederlandse sectoren: bouw, chemie, detailhandel, energie, financiële sector, groothandel, hout en papier, land- en tuinbouw, metaal, elektronica, olie en gas, textiel en kleding, en voedingsmiddelen.

Laatst bijgewerkt: 
19-08-2016 14:46