Fabrikanten kunnen duurzaamheid realiseren op verschillende manieren. Ze kunnen duurzame grondstoffen inzetten. Of ze recyclen bestaande producten vergaand en zo lang mogelijk. Maar allebei - dat kan ook. Zoals tapijttegelproducent en MVO-koploper Interface doet.
De tapijttegels van Interface zijn per definitie al gemaakt van gerecycled garen. Ook krijgen steeds meer vloertegels van het concern een tweede of derde leven. Volgens Yvette van Remundt, accountmanager bij Interface, is hergebruik in de huidige economie een cruciale factor in het streven naar een duurzame wereld. "Bedrijven vervangen tapijttegels allang niet meer omdat ze versleten zijn. Vaak willen ze een ander ontwerp of nieuwe kleur. Het is dan jammer als het oude tapijt op de afvalberg belandt."
Om te voorkomen dat de producten van Interface worden weggegooid, is Interface een samenwerking gestart met PakketPlus in Veenendaal. Mensen met een arbeidsbeperking beoordelen of de teruggekomen tegels nog bruikbaar zijn. Die worden gereinigd en opnieuw verkocht.
Yvette legt uit dat de tapijtvloeren die niet meer geschikt zijn voor het Re-Use proces, terug worden gebracht naar grondstofniveau. "Dat noemen we Re-Entry. We scheiden dan de onderkant van de tegel, de 'backing', van de garens. De garens worden door onze garenleverancier opnieuw gebruikt. We recyclen zelfs de grondstoffen in de backing van de tegel."
Is het toeval dat Interface dit doet? Natuurlijk niet. Yvette, lachend: “Tapijttegels lijken misschien niet sexy, maar van een heel gewoon product zijn ze nu juist in de belangstelling omdat je er zoveel mee kunt, zowel in ontwerp als hergebruik. En dat willen we als Interface heel graag: dat iedereen denkt in mogelijkheden. Dat maakt dat we steeds weer innoveren.”
"Innovaties kunnen zitten in kleine dingen van technologisch heel hoog niveau. Een goed voorbeeld is dat we de tussenlaag (precoat) van het tapijt maken van gerecyclede autoruiten." Dit soort innovaties komt voort uit het interne ontwikkelingsprogramma van Interface, waarmee medewerkers in drie stappen 'Ambassador in Sustainability' kunnen worden. "Dat maakt de betrokkenheid van collega's bij duurzame innovatie heel groot. Nieuwe inzichten over duurzaam zakendoen delen we graag, ook extern."
Organisaties als MVO Nederland vinden zulke innovaties interessant omdat deze daadwerkelijk duurzaamheid realiseren. Maar ook scholen, scoutings, en andere organisaties die weinig geld hebben of die op zoek zijn naar tijdelijke vloerbedekking komen bij Interface terecht. Een mooi voorbeeld is de New World Campus in Den Haag die een duurzame fysieke plek biedt aan allerlei organisaties. Zij zijn gevestigd in een oud postkantoor, waar ze voor 80 procent hergebruikt tapijt ingezet hebben.
Yvette zou van één ding nog heel blij worden: "Ik zou graag willen dat we eens samen gaan werken met een architect die gefocust is op het creëren van meer duurzaamheid. Als het gaat om gebouwen kunnen we gezamenlijk nog heel veel nieuwe ideeën bedenken betreft het recyclen van grondstoffen. Wij zijn immers ijzersterk in het bedenken van allerlei innovatieve oplossingen, waardoor we wellicht ook op andere gebieden een rol kunnen spelen. In zo'n samenwerking kunnen we elkaar goed uitdagen en tot fantastische nieuwe initiatieven komen op het gebied van duurzaamheid."
De hergebruikte tapijttegels zijn onder andere te bekijken in het nieuwe kantoor van MVO Nederland. Lees ook over de innovatie van Interface Tapijt van afgedankte visnetten.
MVO Nederland
Arthur van Schendelstraat 500
Postbus 19219
3501 DE Utrecht
T (030) 2305600
KvK: 30195730
MVO Nederland gaat goed om met persoonsgegevens. Lees hier onze privacyverklaring en cookie statement.