De meeste bedrijven in de chemiesector zien maatschappelijk verantwoord ondernemen voornamelijk als manier om nieuwe business cases te ontwikkelen of kosten te besparen. Maar daarbij onderschatten zij de sociale en milieurisico’s in hun internationale keten, terwijl er nog het nodige speelt zoals kinderarbeid en milieuverontreiniging. Daarom ondertekende een groep vooruitstrevende ondernemers en een NGO gisteren op het MVO Nederland Nieuwjaarsevent een verregaande ambitie. Door gezamenlijk te innoveren willen zij werken aan een sector die in 2040 100% circulaire producten en diensten maakt met maatschappelijke waarde.
Dat de chemiesector nog te kampen heeft met de nodige MVO-issues blijkt uit een onderzoek dat MVO Nederland vorig jaar publiceerde. Enkele van de belangrijkste issues zijn 'landjepik' van de lokale bevolking door grote ondernemingen, kinderarbeid en vervuiling van de omgeving door winning van grondstoffen en productie van chemicaliën. Gebruik en afdanking van eindproducten waarin de chemicaliën uiteindelijk terecht komen, kunnen leiden tot milieuverontreiniging, zwerfafval en gezondheidsproblemen in lokale gemeenschappen. Dit zijn problemen die echter ook kansen bieden. Die kansen ziet MVO Nederland vooral op het gebied van circulair ondernemen en meer transparantie in de keten.
In de ambitie die de groep ondernemers voor 2040 heeft ondertekend, wordt de hele internationale keten van grondstof tot eindproduct aangepakt. Dit is hun ambitie:
In 2040 is chemie hét verbindende element in een duurzame en vitale samenleving. Onze producten en diensten zijn 100% circulair en hebben maatschappelijke waarde.
"Als producent van chemicaliën en slimme materialen staat de chemische sector aan de basis van de industrie," zegt Elsbeth Roelofs, sectormanager Chemie bij MVO Nederland. "De chemiesector heeft daardoor belangrijke sleutels in handen voor een duurzame toekomst."
Het komende jaar start de groep koplopers met diverse projecten die bijdragen aan de ambitie. Het gaat onder meer om sociale en technische innovaties en meer transparantie in de keten. Aangesloten zijn onder meer Baril Coatings, C. Kornuyt BV, Croda, Dishman Nederland, Ecotender Saneral, HIVOS, Nett Energy, NTA Solutions, Spectro en Stahl. De ontwikkelingen zijn te volgen via het online platform www.grensverleggers.nl.
De ambitie van de Nederlandse bedrijven uit de chemie maakt deel uit van een overkoepelend internationaal MVO (IMVO)-programma dat wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Binnen dit IMVO-programma zoekt MVO Nederland samen met een groep MKB'ers en belangrijke stakeholders uit zes economische sectoren naar sociale en technische innovaties, nieuwe duurzame productiemethoden en optimale samenwerking met ketenpartners. De opgedane ervaringen dienen als voorbeeld en inspiratie voor de hele sector en vervolgens ook daarbuiten.
Meer informatie vindt u bij het IMVO Netwerk Chemie.
Of neem contact op met Elsbeth Roelofs, sectormanager Chemie, e.roelofs@mvonederland.nl, 06 5237 6408, of met Rowena Achterkamp, project- & communicatiemanager Chemie, 06-21255160, r.achterkamp@mvonederland.nl.
MVO Nederland
Arthur van Schendelstraat 500
Postbus 19219
3501 DE Utrecht
T (030) 2305600
KvK: 30195730
MVO Nederland gaat goed om met persoonsgegevens. Lees hier onze privacyverklaring en cookie statement.