Overslaan en naar de inhoud gaan
MVO Nederland

Ondernemen met impact

  • Over ons
  • Contact
  • Pers
  • Agenda
  • English
  • Word partner

Menu

  • Alles over MVO
    • close

      Hier vindt u alles over MVO: algemene informatie en issues
      Want uw bedrijf kan bijdragen aan oplossingen

      Algemeen

      • Wat is MVO?
      • MVO loont
      • Bedrijfsethiek
      • Overheidsbeleid voor MVO
      • ISO 26000
      • Keurmerken & certificering
      • Internationaal MVO

      MVO-issues

      • Arbeidsmarkt
      • Armoede
      • Biodiversiteit
      • Dierenwelzijn
      • Eerlijk zaken doen
      • Energie en klimaat
      • Gezondheid
      • Grondstoffen
      • Leefbaarheid
      • Mensenrechten en internationale arbeid
      • Milieu
  • Aan de slag
    • close

      Aan de slag met MVO? Wij helpen u op weg, van start naar beleid

      MVO-implementatie

      • Van start naar beleid
      • Handige tools voor MVO
      • Praktijkvoorbeelden

      Succesfactoren

      • Draagvlak & bedrijfscultuur
      • Transparantie
      • Stakeholders
      • Impact meten

      Bedrijfsprocessen

      • Export
      • Financiën
      • Human Resources
      • Huisvesting, ICT & Bedrijfsvoering
      • Inkoop & keten
      • Mobiliteit
      • Risicomanagement
  • Trends & Oplossingen
    • close

      MVO is continu in beweging: dit zijn de trends en uw uitdagingen

      • MVO Trendrapport 2018: Scenario's & Strategische agenda 2025
      • MVO Trendrapport 2017
      • Natuurlijk kapitaal
      • MVO in de winkel
      • De Nieuwe Handelaar
      • Mode die goed zit
      • Make IT sustainable
      • Op naar klimaatneutraal
      • Circulaire economie
      • Succesvol inclusief ondernemen
      • Duurzame inzetbaarheid
      • Duurzame innovatie
      • Maatschappelijk Betrokken Ondernemen
      • Sustainable Development Goals
  • Sectoren
    • close

      MVO verschilt per sector. Ontdek uw kansen en risico's

      Sectoren & Netwerken

      • Bouw
      • Beton
      • Chemie
      • Food & Agribusiness
      • Handel (groothandel & detailhandel)
      • Horeca
      • Mijnbouw & delfstoffen
      • Overheid & onderwijs
      • Textiel & Leer (Fashion)
      • Toerisme
      • Transport & Logistiek
      • Zakelijke dienstverlening
      • Zorg & welzijn
  • Partners & netwerken
    • close

      Inspiratie, verdieping en een groter netwerk nodig? Word partner en werk samen met 2000+ andere ondernemers aan uw MVO-ambitie

      Het partnerschap

      • Partners
      • Netwerkpartners
      • Koplopers
      • Alle partners van MVO Nederland
      • Word ook partner
      • Tarieven

      Onze netwerken

      • Koplopernetwerk
      • Grote Bedrijven Netwerk
      • MVO Netwerk Beton
      • MVO Netwerk Brancheorganisaties
      • MVO Netwerk Food & Agribusiness
      • Internationaal MVO
      • MVO Netwerk Toerisme
      • MVO Netwerk Zorg
  • Onze diensten
  • Community
  • Mijn MVO

Expert

afbeelding van franstilstra

Frans Tilstra

contact@mvonederland.nl
Linkedin

Vergroot je impact

Sluit je aan bij MVO Nederland

Agenda

dinsdag 5 maart 2019 (Hele dag)

Individuele MVO Coachingsessie maart 2019

dinsdag 5 maart 2019 - 09:00 tot 17:00

Community of Practice Circulaire Catering

donderdag 7 maart 2019 - 14:30 tot 18:30

Meet & Greet voor nieuwe partners voorjaar 2019

woensdag 13 maart 2019 - 09:00 tot 13:00

Innovatieproject CO2-beprijzing

Meer agenda items

Drie vliegen in één klap

De Nederlandse ondernemer Rogier Buker komt al zijn hele werkende leven regelmatig in Oeganda. Het land ligt hem na aan het hart, maar hij heeft het ook zien veranderen.  “In Noord-Oeganda staat eigenlijk geen boom meer overeind en de verwachting is dat als we zo doorgaan de ontbossing in 2030 of 2040 totaal is,” stelt hij. Daarom heeft hij het bedrijf The Green Elephant opgericht: om de ontbossing tegen te gaan en drie vliegen in één klap te slaan.  

Houtvuur

“Het probleem is dat 90% van de Oegandese bevolking op hout kookt en er ook nog eens zo’n 2,5 miljoen vluchtelingen in het land aanwezig zijn, die ook op hout koken. Samen koken ze er dagelijks ongeveer 50.000 kilo doorheen.  Dat is een hele berg hout,” vertelt Rogier. “Er ontstaat wrijving tussen de bevolking en de vluchtelingen om het hout, maar het is ook nog eens onverantwoord om op hout te koken. De rook zorgt voor gezondheidsproblemen en je houdt geen bos meer over.”

 Briketten van olifantengras

Helaas is er geen betaalbaar alternatief is. “Daar zorgen wij nu voor,” legt Rogier uit. “Wij zijn begonnen met het maken van briketten van olifantengras. Dit gras neemt tijdens de groei meer CO2 op dan het bij de verbranding vrijgeeft. Het is dus een CO2 neutrale kookoplossing. Bovendien hoeft er geen boom voor gekapt te worden en dus kan je de ontbossing een halt toeroepen,” vertelt hij.

Koken met de briketten is zes tot zeven keer efficiënter dan koken op houtvuur. Het enige is dat je er een iets ander stoofje voor nodig hebt, omdat het een iets andere manier van koken is. “Er moet dus een cultuuromslag komen en dan gaat langzamer dan wij gedacht hadden,” geeft Rogier toe. “We beginnen bij ziekenhuizen, kostscholen en het midden- en kleinbedrijf. Zij zijn de eersten, die de stap wel willen en kunnen maken. De consumentenmarkt is veel moeilijker te bewerken, maar die komt uiteraard ook aan de beurt.  We hopen op een sneeuwbaleffect als mensen er bekend mee raken en erover praten.”

Veevoer

Het tweede probleem dat The Green Elephant met het olifantengras wil tackelen, is het tekort aan goed veevoer voor de koeien. “Als ze die koeien kopen, vaak in het buitenland, geven ze dertig liter melk per dag. Maar omdat er hier een chronisch tekort is aan kwalitatief veevoer, zit dat binnen een jaar op twaalf of dertien liter. Hierdoor dalen de inkomsten.”

The Green Elephant is nu bezig om een plantage van 80 hectare olifantengras op te zetten. Het blad wordt verwerkt tot veevoer, de stengels tot briketten. “We proberen samen te werken met verschillende platforms om de informatie over het voer bij de boeren te krijgen en de voordelen uit te leggen. Dat is een proces. We zijn aan het pionieren: het is echt allemaal helemaal nieuw.”

Eiwitten voor mensen

De derde slag, die The Green Elephant probeert te slaan, is het winnen van eiwitten uit olifantengras voor menselijke consumptie. “Dertig procent van de bevolking is ondervoed en als ze dat niet zijn, zitten ze vaak op het randje. Dat heeft te maken met het feit dat ze heel eenzijdig eten,” legt Rogier uit. “Wij zijn nu op grote schaal proeven aan het doen en hopen eind volgend jaar in staat te zijn om proteïne uit het gras te halen. Dan kunnen we dat hopelijk in 2020 aan de man brengen. Bijvoorbeeld in de vorm van poeder, die ze dan door het beslag van hun pannenkoekjes kunnen doen.”

The Green Elephant is continu bezig met innovatie en het implementeren van nieuwigheden. “Awareness kost tijd,” zegt Rogier. “Hopelijk hebben we hier straks een blueprint liggen, die we in heel Oost-Afrika kunnen uitrollen. Als we dit op grote schaal kunnen toepassen, kan het een echte gamechanger zijn.” Rogier hoopt dan ook dat er andere bedrijven zullen opstaan om te helpen deze droom waar te maken. “Niet alleen voor Oeganda, maar ook voor de buurlanden.”

The Green Elephant werkt samen met MVO Nederland aan het vergroten van de markt voor duurzame eiwitten. Meer weten? Neem contact op met Frans Tilstra.

Bron: The Green Elephant VoF

Laatst gewijzigd:

09 oktober 2018
  • MVO Nederland op Twitter
  • MVO Nederland op linkedin
  • MVO Nederland op Facebook
  • Over ons
  • Contact
  • Agenda

MVO Nederland
Arthur van Schendelstraat 500
Postbus 19219
3501 DE Utrecht
T (030) 2305600
KvK: 30195730

MVO Nederland gaat goed om met persoonsgegevens. Lees hier onze privacyverklaring en cookie statement.