Helpdesk

E-book Voedselverspilling

De Ladder van Moerman: hoe pak je verspilling aan in de praktijk?

Verspillingschecker

Ontdek in 5 minuten het potentieel van jouw reststromen

MVO Netwerk Food & Agribusiness

Ontkiem je Kracht

Heb je een baanbrekende innovatie ontwikkeld? Of een duurzame werkwijze die enorme impact kan hebben in onze voedselketen? Je hebt reeds bewezen succes, maar je voelt op je klompen aan dat er veel meer mogelijk is – ook buiten jouw bedrijf. Toch (b)lijkt opschaling of repliceren lastig. Hoe mooi zou het zijn als je jouw innovatie naar de mainstream kunt trekken of je afzetmarkt kunt verbreden in binnen of buitenland?

MVO Nederland kan jou helpen om die stap te maken. Wij hebben veel kennis, kunde en contacten waarmee je verder kunt met jouw uitdagingen en business doelstellingen. Ontkiem je Kracht is een programma dat speciaal is opgezet voor ondernemers die met hun vernieuwende innovatie, product of werkwijze hun organisatie en daarmee de voedselketen willen verduurzamen. Ontkiem je Kracht helpt je in drie maanden stappen te maken die nodig zijn voor (meer) succes.

Hoe werkt het?

Ontkiem je Kracht is een duurzame groeiversneller. Het is een programma dat vragen beantwoordt en je onderneming  verder helpt met opschalen naar mainstream of het verbreden van je afzetmarkt in binnen- of buitenland. Met visie, strategie, kennis of contacten, net wat je nodig hebt, helpt MVO Nederland je verder.

Analyse

Ontkiem je Kracht begint altijd bij een analyse die je samen met één van onze strategen uitvoert. In een eerste vrijblijvend gesprek proberen we je ambitie zo helder mogelijk te formuleren. Ontkiem je Kracht is een gesubsidieerd programma van het MVO Netwerk Food & Agribusiness van MVO Nederland. Dat is natuurlijk mooi, maar het betekent wel dat een project aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Wat is het unieke duurzaamheidaspect van de innovatie? Wat zijn de kwaliteiten en de mogelijkheden van het bedrijf? Waar loopt de volgende stap in het project op vast? Vaak verheldert een gedegen analyse al een boel.

Business Case

Als we helder hebben wat de hulpvraag is, kunnen we aan de invulling beginnen. Ontkiem je Kracht werkt in projecten van drie maanden met een duidelijke doelstelling. Samen zoeken we naar interne of externe experts, gelijkgestemden of ervaringsdeskundigen die je verder kunnen helpen. Er is namelijk niet één waarheid, het is de uitdaging om te ontdekken welke aanpak het beste aansluit bij de onderneming, het merk of product. We kunnen het begrip 'toekomstbestendig ondernemen' inzichtelijk maken zodat jij als ondernemer de juiste keuzes kan maken. Een duurzame coalitie kan op twee manieren vorm krijgen:

  • Sneller meer: jouw idee laten groeien in samenwerking met andere bedrijven.
  • Sneller groot: gericht op het uitbouwen van jouw idee binnen het bedrijf om vervolgens actief een voortrekkersrol in de keten of sector te kunnen spelen.

Wat levert het je op?

  • Jouw innovatie wordt zichtbaar voor investeerders.
  • Opschaling van het idee door kennis, kunde en introductie bij potentiële ketenpartners.
  • Coaching en begeleiding door relevante experts.

Kosten

Ontkiem je Kracht wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken. De kosten voor de ondernemer zijn minimaal. Voor het vervolgtraject (na de groeiversneller) zoekt MVO Nederland meestal samen met de ondernemer naar financiering.

Voorbeelden

  • Voedingswaardevolle (retail) reststromen met Soupalious en Versfabriek; wat doe je met je afval? Hoe kan je producten die over datum zijn, of in de sinaasappelschillen na het persen en andere reststromen toch nog waardevol gebruiken? Hoe richt je de supply chain daar effectief op in? Op onze Agrifood Community lees je een verhaal over dit project: Sinaasappelschillen zijn rijp voor businesscase.
  • Plantaardige smaakmakers met Spicewise en Intertaste; kun je gezonder zijn en minder (of geen) zout gebruiken door natuurlijke kruiden in te zetten? En zo ja, hoe overtuig je de consument en de producent?
  • Telers met overschotten verbinden aan restaurants en cateraars door The Odds; in maart 2017 deed The Odds een pilot in Eindhoven. Ze leverden producten aan tien betalende restaurants en cateraars. Fiona Jongejans van The Odds: "Het ging verbazingwekkend makkelijk en de bereidheid om bij ons te bestellen was groot". Op onze Agrifood Community lees je een verhaal over dit project: De omslag van SUR+: what are The Odds?
  • De Gezonde granen van de Bisschopsmolen; brood bakken met bierbostel, een afvalproduct van Gulpener Bier is vezelrijk en werkt bloedsuikerspiegel verlagend. Het idee is er. Hoe krijg je het op grote schaal internationaal uitgerold?
  • De Groene Eiwitten van de Dutch Weed Burger en Boon; een hamburger van zeewier. Hij oogst overal lof, maar knokt tegen de gewoonte. Of moeten we gewoon meer bonen gaan eten? De consument stapt alleen moeilijk af van de reguliere vleesconsumptie. Hoe maak je alternatieven voor vlees interessant voor het grote publiek? Op onze Agrifood Community lees je een verhaal over dit project: Maak de boon gewoon.

Meer informatie

Nieuwsgierig of jouw innovatie in aanmerking komt, meer informatie of een vrijblijvende analyse aanvragen? Neem contact op met Pieter Goudwaard via p.goudswaard@mvonederland.nl of 06-11616861.

Laatst bijgewerkt: 
31-05-2017 10:53