MVO Nederland Award

Interface

Bedrijf met hart en ziel

Rob Boogaard, CEO Interface: “Interface ontwikkelt samen met architecten en designers vloerbedekking voor kantoren, scholen, ziekenhuizen, musea en andere gebouwen. Wat wij maken moet mooi zijn en het milieu sparen. Soms wordt het binnenklimaat er zelfs beter van. Zo kan vloerbedekking bijvoorbeeld fijnstof opnemen en een gunstig effect hebben op het geluidsniveau in een ruimte.”

Interface’ focus op duurzaamheid ontstond eigenlijk in 1994 door een vraag van een klant: ‘Wat doen jullie voor het milieu?

Spear in the chest
“Interface’ focus op duurzaamheid ontstond eigenlijk in 1994 door een vraag van een klant: ‘Wat doen jullie voor het milieu?’. Onze toenmalige CEO, Ray Anderson, ging op zoek naar antwoorden en stuitte op een boek van Paul Hawken, The ecology of commerce. Het boek trof hem als een spear in the chest. Hij besloot de koers van het bedrijf volledig om te gooien en zich te richten op duurzaamheid. Mission Zero noemde hij het programma, dat erop gericht is om in 2020 volledig klimaatneutraal te zijn. Een stevige doelstelling als je tapijten produceert, waarvoor olie de belangrijkste grondstof is.”

Visnetten als tapijtgaren
“We gingen op zoek naar alternatieve productiemethoden waarvoor geen nieuwe olie nodig is. Zo ontdekten we dat nylon tapijtgaren ook gemaakt kon worden van oude visnetten. Onze garenleverancier ging daarin mee en levert datzelfde garen nu ook aan andere tapijtfabrikanten met wie hij zaken doet. Daardoor is de spin off van dit nieuwe businessmodel nog groter. Interface is een beursgenoteerd bedrijf en aanvankelijk stonden de aandeelhouders niet te springen bij onze ommezwaai. Ik ben er erg trots op dat we ook in moeilijke tijden aan onze Mission Zero hebben weten vast te houden en daarin succesvol zijn. Ons bedrijf groeit en inspireert anderen om samen met ons innovatieve oplossingen te bedenken.”

Supertrots personeel
“Een mooi voorbeeld is onze samenwerking in de Filippijnen. Een Interface-collega ontdekte dat een groep eilanden daar ernstig vervuild was met zwerfafval van visnetten. Zouden we dat niet kunnen gebruiken voor ons tapijtgaren? In samenwerking met leveranciers en NGO’s zetten we een systeem op dat nu wordt uitgebreid naar Afrika en andere landen. De eilandbevolking verzamelt het zwerfafval en verwerft daarmee een inkomen. De leverancier verwerkt het tot garen. People, planet, profit in optima forma. Door dit soort initiatieven is ons personeel er supertrots op voor Interface te werken, ikzelf incluis. Dit bedrijf heeft een hart en een ziel.

De nominatie voor de MVO Nederland Award betekent...

... Voor ons een enorme stimulans om door te gaan met ons beleid en is een erkenning voor wat we daarin al hebben bereikt.”

Opgetekend door Celia Noordegraaf, hoofd Communicatie MVO Nederland.
 

Laatst bijgewerkt: 
29-09-2014 11:26