Mobiliteit

Trends

Het thema 'mobiliteit' kent verschillende trends. Bijvoorbeeld het opkomen van samenwerkingen om duurzame mobiliteit simpel en leuk te maken.

Weg met het statussymbool

Voor de nieuwe generatie werkenden is een auto als statussymbool niet meer nodig. Veel twintigers van nu hebben weinig interesse in een dure leaseauto. Ze willen gewoon zo snel mogelijk van A naar B. Voor hen is bijvoorbeeld een mobiliteitsbudget een geschikter – en duurzamer - alternatief.

Smart mobility

Niet alleen op het gebied van mobiliteit, maar in de hele samenleving is een verschuiving gaande van bezit naar gebruik. Deelautogebruik is hier een voorbeeld van. Deze ontwikkeling leidt ertoe dat we in plaats van in auto's, gaan denken in mobiliteitsconcepten. Onder andere EY noemt dit 'smart mobility'. Eelco Rietveld, manager Duurzame Innovatie & Mobiliteit bij  EY, zegt hierover:

"Een toekomstbestendige visie op mobiliteit is integraal en omvat alles wat handig en nodig is, zowel voor het werk als in privésituaties. Dat betekent nieuwe werkvormen met ander gebruik van mobiliteitsmiddelen en dus ook ander gedrag van de medewerker. De leverancier biedt hierbij vaak een dienst aan en hanteert een ander businessmodel. Dan kom je op varianten als een elektrische deelauto op afroep, een 1e klas werkcoupé in de trein voor langere afstanden, een eBike, fiets- of watertaxi voor de binnenstad van Rotterdam, en 3 weken per jaar een robuuste auto met trekhaak voor de caravanvakantie naar Frankrijk. Smart Mobility houdt voor mij in dat je als organisatie al die zaken in een helder mobiliteitsbeleid hebt geformuleerd en transparant communiceert met de medewerkers, zodat zij zelf hun dagelijkse mobiliteitskeuze kunnen maken en dat alle middelen en diensten voor iedereen goed en eenvoudig geregeld zijn."

Steeds meer steden weren vervuilende auto's

In navolging van Utrecht gaat ook Rotterdam vanaf 2016 oude en vervuilende auto's en bestelbusjes weren uit het centrum. Dit om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De verwachting is dat meer steden zullen volgen.

Netwerken en kennisinstellingen
 

Instituut voor Duurzame Mobiliteit

Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM) is een kennisinstituut dat duurzame mobiliteit en duurzaam ondernemen in de mobiliteitsbranche aanjaagt. Het IvDM is opgericht door BOVAG en RAI Vereniging en in 2013 samengegaan met Auto Recycling Nederland (ARN).

U15

De U15 is een netwerk van werkgevers die de bereikbaarheid van de regio Midden-Nederland willen verbeteren. Met kostenreductie en een lagere CO2-uitstoot tot gevolg. In de U15 delen bedrijven kennis en ervaringen en nemen ze deel aan projecten die de bereikbaarheid in de regio vergroten. Denk aan het stimuleren van fietsen naar het werk en de invoering van een mobiliteitsbudget.

Connekt

Connekt is een onafhankelijk netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen die samen werken aan duurzame verbetering van de mobiliteit in Nederland. De leden van Connekt ontwikkelen samen slimme en integrale mobiliteitsoplossingen.

Afbeelding door Jankie (CC BY-NC-ND 2.0).

Laatst bijgewerkt: 
01-12-2015 10:20