Keurmerken en certificering

Vissers met MSC keurmerk

Nut en noodzaak

'Hoe kom ik aan een MVO-keurmerk?', vragen ondernemers ons regelmatig. Vaak omdat hun klanten, veelal grote bedrijven of overheden, zo'n keurmerk van hen verlangen. 'Ik moet wel, iedereen doet het…', wordt er soms aan toegevoegd.

Als de vraag naar een MVO-keurmerk vooral vanuit uw (grote) klant komt, adviseren we om het gesprek aan te gaan. Wat wil uw klant precies? Weet hij al wat u allemaal aan MVO doet? En wat zegt een certificaat eigenlijk? Grote partijen die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor de hele productieketen, kunnen soms onredelijke eisen stellen aan kleine toeleveranciers. Meer over ketenverantwoordelijkheid, leest u in het dossier Inkoop & Keten en Handel.

Het standpunt van MVO Nederland is dat Een keurmerk of certificaat is een label waaraan een eisen stellende norm ten grondslag ligt. Als door een onafhankelijke, geaccrediteerde partij is vastgesteld dat het te keuren aan die norm voldoet, mag het keurmerk gevoerd worden of het certificaat worden afgegeven. waardevol kunnen zijn, maar ze zijn geen oplossing voor alles. Er zijn voor- en nadelen. Dit geldt ook voor alternatieven zoals zelfverklaringen, waarvan de ISO 26000-zelfverklaring de bekendste is.

Iedereen heeft het?

Dat 'iedereen' tegenwoordig een MVO-keurmerk zou hebben, is een misverstand. De MVO Prestatieladder voor mkb- en grootbedrijven meldt tussen de 200 en 300 gecertificeerde bedrijven, dat is zo'n 0,05% van het totaal. De MVO-wijzer voor het mkb noemt enkele tientallen certificaten en verklaringen. In totaal zijn er 422.265 Nederlandse mkb'ers (KvK, begin 2016). Voor ISO 26000 is begin 2016 de honderdste zelfverklaring online gezet.

In dit dossier concentreren we ons op de brede bedrijfsgerichte, niet sectorspecifieke MVO-keurmerken.

  • Zie voor meer informatie over keurmerken in het algemeen (Keurmerken die betrekking hebben op een specifiek product of op een bepaalde dienst. Deze worden geplaatst op de verpakkingen van het product of vermeld bij de marketing van de dienst. Denk aan het FSC-keurmerk of UTZ-certified., Er zijn ook keurmerken die iets zeggen over een bepaald thema, zoals eerlijke handel of CO2-uitstoot. Ze zijn er voor bedrijven, maar ook voor specifieke producten. Denk aan het Max Havelaar keurmerk of Milieukeur.) het dossier Keurmerken op de website van Milieucentraal
  • De ITC Standards Map geeft een overzicht van meer dan 200 duurzaamheidskeurmerken, keteninitiatieven, gedragscodes en auditprotocollen wereldwijd.
Laatst bijgewerkt: 
22-08-2016 16:15