Internationaal MVO

Helpdesk

Wat is internationaal MVO?

Vrijwel alle Nederlandse bedrijven kopen direct of indirect producten in uit het buitenland. En de 50 snelst groeiende landen zijn allemaal opkomende economieën. Deze economieën zijn belangrijke potentiële handelspartners voor Nederlandse bedrijven. 

Zaken doen in deze landen biedt marktkansen voor Nederlandse MKB’ers, maar ook verantwoordelijkheden. Door duurzaam te ondernemen, kunnen bedrijven winst maken en tegelijkertijd een positieve invloed uitoefenen op bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden, corruptie en milieu-issues.

In de keten

Productie- en handelsketens worden steeds complexer; vaak gaat de keten terug tot (ver) in het buitenland waar producten of onderdelen worden geproduceerd. De verantwoordelijkheid van Nederlandse ondernemers is ook grensoverschrijdend. Je moet weten waar grondstoffen vandaan komen, wat er speelt bij toeleveranciers en door wie producten vervaardigd worden. Arbeidsomstandigheden en milieu-issues bij buitenlandse toeleveranciers hebben uiteindelijk ook invloed op de duurzaamheid van een in Nederland gevestigd bedrijf.

Voor bedrijven die inkopen/importeren of exporteren biedt MVO Nederland informatie en concrete tips om in deze activiteiten MVO te integreren. Zoals de MVO Risico Checker die ondernemers helpt om eventuele risico's in de toeleveringsketen te identificeren.

Match making & projecten

MVO Nederland ondersteunt ondernemers die verantwoord zaken (willen) doen in of met opkomende markten en ontwikkelingslanden. Bedrijven komen in contact met gelijkgestemde ondernemers via ons Grensverleggers platform.

Met het programma Omzet met Impact doen we onderzoek naar de duurzame marktkansen in een slectie landen in Azie, Afrika en Latijns Amerika. We matchen ondernemers uit die landen met ondernemers uit Nederland en helpen bij het opzetten van gezamelijke projecten. Sectoren waar we actief zijn, zijn o.a. Textiel, Leder, Tuinbouw, Stedelijke Ontwikkeling en Maritiem. 

Door aan te sluiten bij dit programma krijg je: 

  • Waardevolle informatie over marktkansen in opkomende economieën in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.
  • Een kans om samen met gelijkgestemde bedrijven eerlijke en duurzame leveranciers, afnemers en investeringsmogelijkheden te vinden.
  • Informatie over MVO-risico’s en hulp bij due diligence-onderzoeken.
  • Hulp bij het vinden van externe financiering.
  • Een kans om een positieve impact te hebben op ontwikkelingslanden en opkomende markten.

Lees meer over het programma Omzet met Impact

Laatst bijgewerkt: 
27-02-2017 15:24