Inkoop en keten

foto inkoop (Groveko) fotograaf: Milan Vermeulen

Wat is maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI)?

Maatschappelijk verantwoord inkopen wordt ook wel ketenverantwoordelijkheid genoemd. Bij inkoopbeslissingen let u meestal op de prijs, kwaliteit en levertijd van een product. Bij maatschappelijk verantwoord inkopen let u ook op sociale en milieu aspecten. Zo heeft u effect op het gedrag van uw toeleveranciers, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden, rechten van werknemers en milieu.

Ketens

Productie- en handelsketens worden steeds complexer; vaak gaat de keten terug tot in het buitenland. Producten of delen van een product zijn vaak in een ander land geproduceerd. De verantwoordelijkheid van de inkoper begint niet bij de grens. Weten waar grondstoffen vandaan komen, wat er speelt bij toeleveranciers en door wie producten vervaardigd worden is belangrijk. Arbeidsomstandigheden en milieu-issues bij buitenlandse toeleveranciers hebben uiteindelijk ook invloed op de duurzaamheid van een in Nederland gevestigd bedrijf.

Weet u hoe de producten of diensten die u inkoopt in het buitenland tot stand komen? De MVO Risico Checker helpt u om eventuele risico's in uw inkoopketen te identificeren. U krijgt ook tips om te werken aan verbetering.

Lees meer over verantwoord internationaal zakendoen in ons dossier Internationaal MVO.

Foto: Nationale Beeldbank

Laatst bijgewerkt: 
12-01-2015 13:24