Vergroot je impact

Agenda

Wordt herhaald elke 2 weken 4 keer
vrijdag 2 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 16 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 30 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 13 september 2019 - 09:00 tot 17:00
woensdag 14 augustus 2019 - 10:00 tot 17:00
vrijdag 2 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 16 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 30 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 13 september 2019 - 09:00 tot 17:00
woensdag 21 augustus 2019 - 14:00 tot 17:00

Grondstoffen

Primair bedrijfsproces

Bedrijven in de maakindustrie zijn de belangrijkste spelers als het gaat om grondstofgebruik in het primaire bedrijfsproces. Denk aan producenten in de chemie, farmacie, elektronica, machinebouw, voedingsmiddelen en textiel. Maar ook andere sectoren zijn sterk afhankelijk van grondstoffen. Zo is de bouw een grootverbruiker van staal, hout en beton, en is de transportsector sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van brandstoffen.

Het terugdringen van het grondstofgebruik levert deze bedrijven een aantal concrete resultaten op: 

Minder afhankelijk van fluctuaties

Fluctuaties in prijzen, beschikbaarheid of kwaliteit van basismaterialen hebben een grote impact op uw bedrijfscontinuïteit. Door deze afhankelijkheid te verkleinen vermindert u het risico op onverwachte schommelingen en maakt u een grotere kans om concurrerend te blijven produceren.

Wilt u weten welke prijsfluctuaties van kracht zijn voor de grondstoffen waar u zelf mee te maken heeft? McKinsey ontwikkelde deze tool waar u op type grondstof kan selecteren om het prijsverloop en -schatting in kaart te brengen.

Minder grondstofgebruik

U kunt uw afhankelijkheid van grondstoffen verminderen door er minder van te gebruiken. Bijvoorbeeld door een efficiënter productieproces. U kunt dan bovendien scherper inkopen en dringt u faalkosten en kosten voor afvalverwijdering terug.  

Van Der Werf Vastgoedonderhoud, partner van MVO Nederland, heeft hierop een duidelijke ambitie geformuleerd: in 2020 het afval uit het primaire onderhoudsproces met 25% verlagen. Dat doen ze door bij iedere inspectie en offerte alternatieven te bieden die leiden tot minder afval. Ook berekenen ze het voordeel voor de opdrachtgever en hoeveel afvalreductie behaald wordt per gekozen alternatief.

Interessante alternatieven

Door met een andere bril naar uw grondstofgebruik te kijken kunt u interessante duurzame (biobased) alternatieven ontdekken. Soms zijn deze alternatieven goedkoper, of geven ze uw product meer waarde. Met innovatie en duurzaamheid kunt u zich onderscheiden in de markt.  

De biobased economy komt al goed op gang. De markt van natuurlijke alternatieven voor gangbare grondstoffen wordt geschat op €326 miljard. Grootschalige toepassing van biomassa levert daarnaast nog eens een €7 miljard per jaar op voor de Nederlandse economie.

Een voorbeeld hiervan is de Avantium PEF fles; een plastic fles die volledig uit biologische grondstoffen bestaat: plantaardige suikers uit maïs, houtsnippers en suikerriet. Er komt geen aardolie meer aan te pas, waardoor de flessen minder vervuilend zijn in productie.

Hergebruik is goedkoper

Afval dat u niet kunt voorkomen, kunt u misschien opnieuw gebruiken als grondstof. Door materialen terug te halen, te hergebruiken of te recycelen maakt u uw eigen productieketen rond. Dit is ook wel bekend als de circulaire economie.

Buiten dat hergebruik goedkoper is, bouwt u ook een andere relatie met uw klant op. In plaats van een kortstondige, eenmalige transactie gaat u naar een lange termijn relatie die op waarde is gebaseerd. U neemt uw producten na gebruik weer terug en behoudt zo de beschikking over uw grondstoffen. Bovendien blijft u op deze manier met uw klanten in contact voor hun volgende aankoop.

Een mooi voorbeeld hiervan is de tapijttegelcollectie van Interface, die volledig gefabriceerd is uit afgedankte visnetten uit de armste kustgebieden in India en de Filippijnen. De nylon netten hebben een levensduur van meer dan 600 jaar. Dat verdient een betere bestemming dan als afval in zee!

Het project heeft niet alleen een positief effect op het milieu, maar ook op de werkgelegenheid van de lokale bevolking en de ontwikkeling van een origineel en rendabel product met een goed verhaal. Een win-win situatie dus!

Laatst bijgewerkt: 
09-03-2015 14:52