Vergroot je impact

Agenda

Wordt herhaald elke 2 weken 4 keer
vrijdag 2 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 16 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 30 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 13 september 2019 - 09:00 tot 17:00
woensdag 14 augustus 2019 - 10:00 tot 17:00
vrijdag 2 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 16 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 30 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 13 september 2019 - 09:00 tot 17:00
woensdag 21 augustus 2019 - 14:00 tot 17:00

Grondstoffen

Facilitair bedrijfsproces

Het verminderen van de afhankelijkheid van grondstoffen in uw facilitaire bedrijfsvoering kan op verschillende manieren. Door het maken van duurzame keuzes creëert u meerwaarde voor het milieu, uw medewerkers en uw organisatie.

Door duurzaam in te kopen kunt u bijvoorbeeld flink wat kosten besparen. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van slimme facilitaire aanpassingen en wat dat u oplevert.

Grondstoffen sparen is geld sparen

De eerste te nemen stap om uw grondstofgebruik terug te dringen is het treffen van besparende maatregelen. Denk aan slim inkopen van uw catering om verspilling terug te dringen. Ook energiebesparende maatregelen zijn erg lucratief voor bedrijven.

Zo renoveert het bedrijf GreenFox bestaande kantoorverlichting zodat deze zuiniger is in gebruik. Energiezuinige verlichting zorgt voor lage energiekosten en een lage CO2-uitstoot. Door uw huidige armatuur of lichtbakken te renoveren in plaats van te vervangen blijft de investering laag, en die verdient u bovendien snel terug: gemiddeld tussen de 2 à 3 jaar.

Ook het ministerie van Infrastructuur & Milieu koos voor energiezuinige verlichting van GreenFox. Met het vervangen van oude TL-verlichting besparen zij jaarlijks €135.000 euro.

Besparen door hergebruik

Schrijf producten of materialen niet te snel af, maar kijk eens of deze geschikt zijn voor een tweede leven binnen uw bedrijf. In de zakelijke markt wordt bijvoorbeeld nogal wat gewisseld in netwerkapparatuur door vervanging of uitbreiding van telefonie of computernetwerken. Maar netwerkapparaten als routers en switches gaan heel lang mee en kunnen prima nog een keer gebruikt worden. Het is milieuvriendelijker en 35 tot 90% goedkoper om deze te hergebruiken.

Privé doen mensen veel moeite om aan tweedehands spullen te komen, maar business-to-business gebeurt dat eigenlijk nooit, terwijl hier grote kansen liggen. Zoals het bedrijf Durabilit dat gebruikt hardware renoveert en ongebruikte apparaten opnieuw aanbiedt. Behalve de kostenbesparing die het hergebruik oplevert, is het ook beter voor het milieu. Bij gangbare netwerkapparaten wordt ongeveer 50% van de CO2-uitstoot veroorzaakt in de maakfase (grondstoffenwinning en fabricage). Door hergebruik zijn al die nieuwe materialen en dure, milieubelastende productieprocessen niet meer nodig.

Kostenbesparing door leasen

Het zit al in de naam, facilitaire middelen heeft u nodig om u van een bepaalde dienst te voorzien. Maar wie zegt dat u er eigenaar van moet zijn? Zo heeft u er weinig aan om eigenaar te zijn van een computer die het niet doet of van lampen die geen licht geven. Door een andere benadering van inkopen schaft u niet het product aan, maar huurt u de dienst die het product moet leveren.

Dat product gaat na een vastgestelde gebruiksperiode weer terug gaat naar de producent, die de materialen kan hergebruiken. En de gebruiker heeft niet langer de zorg over het product. Hij is immers geen eigenaar, maar een leaser. Onderhoud en reparaties zijn de verantwoordelijkheid en op kosten van de producent.

Voor de inrichting van uw kantoor heeft u bijvoorbeeld werkplaatsen en verlichting nodig. Maar wie zegt dat u daarvoor eigenaar moet zijn van de bureaus, stoelen en lampen? Dat is de circulaire huurconstructie achter het bedrijf Turntoo. De producent blijft eigenaar van het product, inclusief de gebruikte materialen. De afnemer betaalt alleen voor de prestaties.

En dat levert ook een aanzienlijke kostenbesparing op. Voor de inrichting van de Duurzaamheidsfabriek was zo’n €650.000 begroot voor een gebruiksduur van tien jaar. Maar het Turntoo-model kwam 3% goedkoper uit, een besparing van bijna €20.000,-.  

Inkopen op waarde i.p.v. prijs

Traditioneel kijken bedrijven vooral naar de aanschafkosten tijdens inkoopprocessen. De goedkoopste keuze kan echter duurder uitpakken dan een slimme, duurzame variant, als je de integrale kosten meeneemt. Het gaat immers om de waarde van het product of dienst, in plaats van de prijs alleen.

Met die gedachten ontwikkelde een groep van zorg- en textielexperts een speciale collectie zorgkleding die comfortabeler, duurzamer en gezonder is. De onderkleding geeft zorgmedewerkers ondersteuning in de knieën en rug tijdens het fysiek zware werk. De bovenkleding is voorzien van een antibacteriële coating, die de kans op besmettingen verkleint. Elektronische ‘wearables’ in de kledingstukken geven een waarschuwingssignaal af bij overbelasting.

De kleding is ook duurzaam voor makers en milieu. De stukken zijn gemaakt in fabrieken in Tunesië en Bangladesh die hun textielarbeiders een eerlijk loon en een veilige werkplek bieden. De productie is zo milieuvriendelijk mogelijk. Ook de stoffen zelf voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. Ze kunnen goed gerecycled worden, wat de afvalberg van zorginstellingen helpt verkleinen. Het resultaat is gezondere medewerkers, minder verzuim en lagere beheerskosten.

Ook aan de slag met alternatieve grondstoffen en duurzaam inkopen? Hier leest u hoe u dat aanpakt.

Laatst bijgewerkt: 
11-02-2015 08:14