Vergroot je impact

Agenda

Wordt herhaald elke 2 weken 4 keer
vrijdag 2 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 16 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 30 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 13 september 2019 - 09:00 tot 17:00
woensdag 14 augustus 2019 - 10:00 tot 17:00
vrijdag 2 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 16 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 30 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 13 september 2019 - 09:00 tot 17:00
woensdag 21 augustus 2019 - 14:00 tot 17:00

Grondstoffen

Duurzame alternatieven

Het is niet altijd mogelijk om uw grondstofgebruik te beperken of om de keten circulair te maken. In dat geval is het goed om in kaart te brengen welke grondstoffen u kunt vervangen door duurzame alternatieven. Dit wordt ook wel de biobased economy genoemd.

Biobased Economy

Biobased Economy (BBE) gaat over de overgang naar biomassa, in plaats van fossiele grondstoffen, voor het maken van non-food producten. Er zijn al natuurlijke oplossingen voor chemicaliën, basismaterialen, transportbrandstoffen, elektriciteit en warmte. Zo kunt u de meest vervuilende, schaarse of fluctuerende grondstoffen vervangen.

Een fossiele grondstof of product vervangen voor een plantaardige hoeft echter niet altijd duurzamer te zijn. Het is belangrijk dat u niet alleen de milieu-impact tijdens de productiefase meeneemt, maar deze over de gehele levensduur van een product bekijkt. Zo is een papieren tas geproduceerd van een biobased materiaal in tegenstelling tot een plastic tas. U zou zeggen: een uitstekend duurzaam alternatief.

Echter, vanuit LCA benadering blijkt dat een plastic tas weer meer geschikt is voor hergebruik, terwijl een papieren tas minder lang meegaat. Ook is papier zwaarder, wat weer een gevolg heeft voor het transport. Volume en massa zijn dus groter, wat meer druk geeft op grondstofgebruik en milieu-impact. Meer over duurzaam (her)gebruik van tasjes in het rapport van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.

Daarnaast kan het zijn dat biobased producten aan het eind van hun levensduur ‘gewoon’ in de afvalstroom terecht komen. Er wordt niet altijd rekening gehouden met het terugwinnen van de gebruikte materialen in de keten. Dit vraagt om een specifieke benadering, ontwerp en procesinrichting van uw product en productieproces. Meer daarover leest u bij circulair ondernemen.

Verpakkingsmateriaal

Verpakkingsmateriaal kan ook een stuk groener geproduceerd worden. SolidPack uit Loenen maakt bijvoorbeeld karton van gemaaid gras uit gebieden van Natuurmonumenten, een duurzaam en regionaal product. Ook kunt u gebruik maken van bioplastic in plaats van gangbaar plastic. Bioplastics zijn gemaakt uit een hernieuwbare grondstof en/of zijn composteerbaar. Er zijn verschillende soorten, met verschillende eigenschappen. Meer informatie vindt u in de Catalogus Biobased Verpakkingen of bij het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.

Bouwmaterialen

Biobased bouwmaterialen zijn materialen op basis van natuurlijke bronnen. Denk aan het gebruik van vlas als isolatiemateriaal, het gebruik van hennep in hennepbeton of het gebruik van biobased verven. Er zijn twee verschillende manier van biobased materiaalgebruik:

  • Natuurlijk: het toepassen van hout, vezels van hennep of bamboe
  • Scheikundig: bestaande bouwmaterialen vervangen door een biobased variant, zoals biofoam, een materiaal vergelijkbaar met piepschuim, maar gebaseerd op plantaardig materiaal.

Meer informatie over biobased bouwproducten en -projecten vindt u op de Kennisbank Biobased Bouwen.

Alternatieve energie

Naast biobased producten kunt u ook andere duurzame alternatieven toepassen. Bijvoorbeeld door uw energiebehoefte voor uw productieproces of kantoorpand te vergroenen. Denk bijvoorbeeld het inkopen van duurzame energie. Deze energie komt voort uit hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon en biomassa. Daarmee maakt u  nieuwe investeringen in groene energie mogelijk. U kunt ook zelf (decentraal) duurzame energie opwekken. Bij Energie & Klimaat vindt u concrete tips om aan de slag te gaan met het vergroenen van uw energiebehoefte.

Alternatieve transportmiddelen

Wanneer u uw logistieke proces al zo efficiënt mogelijk hebt ingericht zijn er nog altijd brandstoffen nodig om uw wagenpark te laten rijden. Kijk daarom naar minder vervuilende alternatieven voor diesel en benzine. Bijvoorbeeld door elektrische of hybride auto’s te huren of aan te schaffen. Voor zwaarder vervoer als trucks en de scheepvaart is het gebruik van LNG (liquified natural gas) schoner in gebruik dan diesel.

Aan de slag met duurzame mobiliteit? Lees hier meer informatie over elektrisch vervoer en hier over het gebruik van LNG of doe de Mobiliteitsscan van Climate Neutral Group.

Laatst bijgewerkt: 
26-05-2015 13:12