Gezondheid

Nut en noodzaak

"Mijn gezondheid is mijn belangrijkste bezit", zeggen mensen vaak. Dat geldt vast ook voor jou als ondernemer. Fit en energiek je werk kunnen doen is een voorwaarde voor succes. En het liefst heb je vitale medewerkers, die zich zelden ziek hoeven te melden.

De werkelijkheid is soms anders. Ziekteverzuim is voor veel bedrijven een flinke kostenpost. En medewerkers die zich niet ziekmelden, maar toch niet fit op hun werk zitten, zijn minder productief. Volgens het World Economic Forum zijn vitale werknemers 18% productiever en verzuimen ze 27% minder dan ongezonde collega's.

Bij de gezondheid of vitaliteit van medewerkers gaat het zowel om fysieke als psychische gezondheid. Hoe je beide bevordert, lees je in het dossier Duurzame inzetbaarheid.

Rol voor individu, overheid én bedrijfsleven

Natuurlijk is elk individu in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn gezondheid. Roken, drinken en (on)gezond eten zijn persoonlijke keuzes. Maar het blijkt lastig te zijn om met die verantwoordelijkheid om te gaan.

Onderzoek toont aan dat mensen veel keuzes niet rationeel, maar op de automatische piloot maken. Stuit je in een gebouw direct op de lift? Dan ga je niet op zoek naar de trap. Loop je in de bedrijfskantine als eerste langs de kroketten? Grote kans dat je die pakt in plaats van de salade verderop. Hier is een rol weggelegd voor de overheid én voor bedrijven: verleid mensen om de gezonde keuze te maken.

Medewerkers staan open voor 'bemoeienis'

Huiverig om je met de gezondheid van medewerkers te bemoeien? Uit onderzoek van Nationale Vacaturebank blijkt dat 89% van de Nederlandse werknemers juist wil dat hun werkgever een gezonde levensstijl stimuleert.

Werkgerelateerde versus niet-werkgerelateerde klachten

Naast de individuele verantwoordelijkheid voor hun gezondheid, kan ook het werk een rol spelen in de vitaliteit van mensen. Veel voorkomende werkgerelateerde gezondheidsklachten zijn RSI, rugpijn (vooral bij fysiek zware beroepen) burnout (overbelasting) en bore-out (onderbelasting).

Zo houd je je medewerkers vitaal.

Voeding kan het verschil maken

Bedrijven hebben niet alleen invloed op de gezondheid van hun medewerkers, maar bijvoorbeeld ook op die van hun klanten. Ben je ondernemer in de voedingssector, horeca of catering? Via de producten die je maakt of verkoopt, kun je een verschil maken. Te veel zout kan leiden tot hart- en vaatziekten; suiker en vet dragen bij aan overgewicht en diabetes. In Nederland heeft ruim 40% van de bevolking overgewicht, met allerlei gezondheidsrisico's tot gevolg.

Zo zorg je voor een gezond aanbod.

Suikertaks leidt tot besparing op zorgkosten

In navolging van onder meer België, Frankrijk en de Scandinavische landen gaat ook Groot-Brittannië belasting heffen op frisdranken. Volgens gezondheidsorganisaties Cancer Research UK en UK Health Forum kan deze 'suikertaks' in de komende tien jaar 3,7 miljoen mensen behoeden voor obesitas. Dit leidt volgens hen tegen 2025 tot een besparing van 10 miljoen pond (12,9 miljoen euro) per jaar op de nationale zorgkosten. In Nederland zijn nog geen plannen voor een dergelijke maatregel.

Laatst bijgewerkt: 
13-01-2017 15:51