Gezondheid

Gezond ondernemen als producent

Als ondernemer in de levensmiddelenindustrie kun je een belangrijke bijdrage leveren aan een gezondere samenleving. Bijvoorbeeld door het terugdringen van zout, (verzadigd) vet en suiker in levensmiddelen, of door zorgvuldiger om te gaan met (kinder)marketing van minder gezonde producten. Lees meer hierover in het sectordossier Food & Agribusiness.

Enkele tips:

  • Korte vers-ketens. Maak ketens korter; glasgroenten die rijper worden geoogst, zijn gezonder. Zo bevat een rijp geoogste tomaat meer lycopeen dan een tomaat die in een minder rijp stadium wordt geoogst. Dit kan alleen met een korte keten; vandaag geoogst morgen bij de consument.
  • Maak AGF speciaal. Zie je AGF-product niet als een commodity waar alleen kwaliteit en prijs belangrijke factoren zijn. AGF-producten en het thema gezondheid lenen zich uitstekend voor marketing en beleving. Voorbeelden zijn het Snoeptomaatje en het assortiment van Koppert Cress.
  • Gezondere productsamenstelling. Kijk als producent actief naar hoe je gezonder kunt produceren en verminder geleidelijk ongezonde bestanddelen. Volg het voorbeeld van de industriële bakkerijsector waar gezamenlijk het percentage zout is verlaagd (zonder dat dit een negatief effect op de verkopen heeft).

(bron: ING Economisch Bureau, Een gezonde toekomst)

Op Voeding Vooruit laten ondernemers uit de levensmiddelenindustrie zien wat zij doen op het gebied van voeding & gezondheid.

Publiek-private samenwerkingen

Als bedrijf kun je gezondheid ook stimuleren via levensstijlprogramma's. Hierin werk je vaak samen met andere organisaties om mensen te stimuleren tot gezonder gedrag:

  • Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) streeft naar een wereld waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. Scholen, ouders, sportverenigingen, overheden én bedrijven werken binnen JOGG samen aan dit doel.
  • In het nationale preventieprogramma Alles is gezondheid… werken bedrijven, overheden en andere partijen samen aan een gezonder en vitaler Nederland.
Laatst bijgewerkt: 
07-11-2016 11:51