Financiën

Verduurzaam eigen financiën

Aan de slag met het verduurzamen van de financiën van je bedrijf? Zo pak je dat aan.

Kies voor een duurzame bank

De duurzaamheid van een bank wordt voornamelijk bepaald door het soort bedrijven en activiteiten waar het toevertrouwde geld in belegd of aan uitgeleend wordt. Hoe milieu- en mensvriendelijker de ondernemingen handelen waar de banken hun geld in steken, hoe beter.

De Eerlijke Bankenwijzer vergelijkt hoe banken scoren op thema's zoals natuur, klimaat, mensenrechten, wapens, corruptie en transparantie.

Kies voor een duurzame verzekeraar

Wat doet de verzekeraar met de door jou betaalde premies? De Eerlijke Verzekeringswijzer vergelijkt verzekeraars op duurzaamheid en maatschappelijk beleid.

Kies voor een duurzame pensioenuitvoerder

De website van De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) geeft veel relevante informatie. Zo vind je hier de jaarlijkse benchmarks "Duurzaam beleggen door verzekeraars in Nederland" en "Duurzaam beleggen door pensioenfondsen in Nederland".

Lees ook hoe en waarom MVO Nederland enkele jaren geleden zelf een nieuwe pensioenuitvoerder koos.

Kies voor duurzame spaar- en beleggingsproducten

Als spaarder of belegger kun je geld inleggen in een groenfonds. Je krijgt een lagere vergoeding van de bank, maar hebt wel een belastingvoordeel. Meer informatie vind je op de website van de RVO.

Ook kun je investeren in microfinanciering. Mensen in ontwikkelingslanden kunnen vaak niet bij een bank terecht, omdat zij te weinig onderpand en geen vast inkomen hebben. Microfinancieringsinstellingen (MFI's) zijn gespecialiseerd in het bedienen van mensen die armer en kwetsbaarder zijn dan de klanten van reguliere banken. Via verschillende Nederlandse banken en organisaties kun je investeren in deze microfinancieringsinstellingen. Meer informatie over het beleggen in microfinanciering en andere duurzame financiële producten vind je op het portaal Duurzaam Financieel.

Betaal crediteuren op tijd

Bij MVO hoort dat je respectvol omgaat met je leveranciers en facturen op tijd betaalt. Op het Ondernemersplein kun je lezen over wet- en regelgeving omtrent betalingstermijnen. De negatieve gevolgen van te laat betalen beschrijven we in ons dossier eerlijk zaken doen.

Vermijd corruptie en oneerlijke concurrentie

Bij het (internationaal) zakendoen en de bijbehorende financiële afspraken en transacties, kan er sprake zijn van corruptie. Bijvoorbeeld wanneer er smeergeld gevraagd wordt in ruil voor een wederdienst. We spreken van kartelvorming als bedrijven afspreken dat zij niet met elkaar concurreren, wat invloed heeft op de prijs, kwaliteit en het aanbod van producten. In ons dossier eerlijk zaken doen lees je over de negatieve impact van corruptie en oneerlijke concurrentie. Ook vind je er praktische tips om je te wapenen tegen corruptie en informatie over het spanningsveld  tussen oneerlijke concurrentie en duurzame samenwerking.

Zorg voor een verantwoord belastingbeleid

Belasting betalen is een formele tegenprestatie die een onderneming levert aan de samenleving. Het is dus eigenlijk de eerste stap van MVO. In ons dossier eerlijk zaken doen lees je over de richtlijnen voor een duurzaam belastingbeleid. In het dossier besteden we daarnaast aandacht aan de impact van belastingontwijking en –ontduiking.

Verslaglegging: wees transparant

Transparantie is een essentieel onderdeel van MVO. Wees eerlijk en open over de keuzes die je maakt, ook als het gaat om financiële zaken zoals belastingafdracht, belonings- en bonusbeleid en eventuele maatschappelijke investeringen. De klassieke manier van jaarverslaggeving verschuift van het verstrekken van puur financiële informatie naar integrated reporting, waarin je milieu, sociale en governance factoren meeneemt. Een jaarverslag draait niet alleen meer om de hoeveelheid winst, maar ook om hoe die winst tot stand komt.

Laatst bijgewerkt: 
21-02-2017 12:23