Financiën

Nut en noodzaak

"CFO en MVO-manager moeten zelfde functie zijn", stelt Ioannis Ioannou, associate professor Strategie en Ondernemerschap aan de London Business School. De uitspraak weerspiegelt de sterke samenhang tussen de financiële zaken van een bedrijf en MVO. De relatie gaat twee kanten op.

Verschillende recente onderzoeken laten zien dat duurzame bedrijven op langere termijn betere financiële resultaten halen. Tegelijkertijd hebben de financiële keuzes en activiteiten van een bedrijf invloed op het 'MVO-gehalte'.

Duurzame bedrijven zijn dubbel waardevol

Maatschappelijk gezien zijn duurzame bedrijven, die op de lange termijn goed presteren, waardevol omdat ze welvaart, banen en innovaties creëren. Verder kunnen bedrijven door hun financiële keuzes (bijvoorbeeld door te investeren in groene of sociale projecten) bijdragen aan duurzame ontwikkeling in Nederland, ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

In dit dossier gaan we dieper in op de relatie tussen de financiën van een bedrijf en MVO. Wat kun jij op financieel gebied doen om jouw bedrijf (meer) MVO-proof te maken? En als je al goed bezig bent met MVO/duurzaamheid, welke financiële voordelen zijn er dan te behalen? Bij welke instanties moet je zijn voor meer informatie? Tot slot bespreken we een aantal relevante trends die we zien bij bedrijven.

Foto: Judith Vollmer (CC-BY-NC-SA-2.0).

Laatst bijgewerkt: 
08-03-2017 11:20