Energie en klimaat

Besparen

Met besparingen kunt u het meest bereiken. Daar ligt een enorm onbenut potentieel voor Nederlandse ondernemers. Energiebesparingen zijn vaak ook snel terug te verdienen. Simpele handelingen als het licht uitdoen als u een kamer uitloopt of de fiets pakken voor een klein ritje zijn kosteloos en heeft u direct terugverdiend.

Sommige besparingsmaatregelen vergen een voorinvestering. Zo koos het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor energiezuinige verlichting en bespaart daarmee nu jaarlijks EUR 135.000. Ook het beter isoleren van uw pand levert grote kostenbesparing op. Denk hierbij wel aan de terugverdientijd, want deze variëren per gekozen oplossing.

Zuinig transport

Probeer verder uw transport zo optimaal mogelijk in te richten. En uiteraard helpt het als u het transport met zuinig vervoer kunt doen. Zo heeft de ANWB een top 10 samengesteld van zuinige bestelauto’s. 

Gedrag

Houd in uw achterhoofd dat de meeste besparingsmaatregelen vallen of staan met juist gedrag. Vergeet dus niet medewerkers hierin mee te krijgen en vergroot het draagvlak.

Praktische tips

  • Beperk zoveel mogelijk het gebruik van energie (neem de fiets, doe het licht uit overdag en et cetera).
  • Neem energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van bewegingssensoren en betere isolatie.
  • Schaf energiezuinige apparatuur aan met een goed energielabel (zoals A+++ of A++) of koop apparatuur met het Energy Star label.
  • Werk aan energiebesparende innovatie van het productieproces en de producten.
  • Zie ook de MVO tips.

Partijen die u kunnen helpen met besparen:

Subsidies:

Aandachtspunten:

  • Vaak wordt het pand dat u gebruikt gehuurd. U heeft in dat geval niet alles te zeggen over energiebesparing, maar zult uw ambities met de verhuurder moeten afstemmen. U kunt tegenwoordig meer druk uitoefenen op uw verhuurder om zijn pand te verduurzamen, vanwege de slechte kantoormarkt. 
  • Ga samenwerken! Kantoor vol energie is bijvoorbeeld een netwerk waarbij eigenaren, gebruikers, makers en bedenkers samenwerken aan innovatieve oplossingen voor de renovatie van bestaande kantoren naar mooie, comfortabele en duurzame kantoren.
Laatst bijgewerkt: 
04-08-2015 10:25