Expert

Ook partner worden?

Praktijkvoorbeeld

"In klassieke organisaties wordt vaak maar een klein deel van de competenties van werknemers benut. Maar in hun privéleven regelen ze gewoon alles wat nodig is zelf. Waarom krijgen ze op hun werk niet dezelfde verantwoordelijkheid?" Finext, het bedrijf waar Alexander Berkhoff als consultant werkt, kiest voor een andere aanpak. "Thuis heb je toch ook geen functieomschrijvingen?"

Duurzame innovatie

MVO en innovatie

Innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Duurzaamheid is hierbij de sleutel. Efficiency-vraagstukken hebben vaak een duurzaam antwoord. Daarnaast stijgt de vraag naar duurzame producten. Door slimme en innovatieve producten te ontwerpen profiteert u daarvan. Bijvoorbeeld door al tijdens het ontwerp rekening te houden met:

 • De keuze van de grondstoffen
  Kies voor niet-giftige, duurzaam geproduceerde, gerecyclede en/of hernieuwbare materialen die weinig energie vereisen om te verwerken.
 • Kwaliteit en duurzaamheid
  Gebruik materialen van goede kwaliteit voor uw producten. Die gaan daardoor langer mee en hoeven dus minder vaak worden vervangen.
 • Veiligheid en gezondheid
  Richt uw ontwerp- of productie-omgeving ergonomisch in, zodat dat de medewerkers er veilig en gezond kunnen werken. Het People-netwerk van MVO Nederland kan u hierbij helpen.   
 • Water- en energieverbruik
  Ontwikkel en gebruik productieprocessen die minder water en energie nodig hebben, en maak producten met een laag verbruik. Dat is niet alleen goedkoper voor u en de gebruiker, maar ook beter voor het milieu.
 • Gebruiksvriendelijkheid
  Ontwerp uw product of dienst op zo’n manier dat het door zoveel mogelijk mensen kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld door Nederlandstaligen en anderstaligen, jongere en oudere gebruikers, gehandicapten en niet-gehandicapten.
 • Ontwerp voor hergebruik en recycling
  Als uw product na afdanking makkelijk te verwerken is tot bruikbare onderdelen of grondstoffen, beperkt dat de belasting voor het milieu en zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Ons dossier over de circulaire economie geeft u alle informatie die u daarvoor nodig heeft. 
Laatst bijgewerkt: 
21-05-2014 17:10