Helpdesk

E-book Voedselverspilling

De Ladder van Moerman: hoe pak je verspilling aan in de praktijk?

Verspillingschecker

Ontdek in 5 minuten het potentieel van jouw reststromen

MVO Netwerk Food & Agribusiness

Uganda Plant Power: vleesvervangers in Oeganda

In Nederland hebben we inmiddels inzicht in hoe schadelijk de massaproductie van dierlijke producten kan zijn. De intensieve veehouderij is disproportioneel verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2, heeft een enorme impact op de bodem- en luchtkwaliteit en draagt bij aan de afname van biodiversiteit. Voor één kilo vlees is daarnaast zeven kilo voer nodig (vooral soja uit Latijns-Amerika), waar regenwoud voor gekapt wordt. Om over dierenwelzijn nog te zwijgen.

Vleesvervanger

In Nederland hebben we hoge kwaliteitseisen waardoor risico voor de volksgezondheid beperkt blijft. Daarnaast zijn er steeds betere plantaardige alternatieven voor vlees. Deze vleesvervangers hebben een hoog eiwitgehalte en hebben de beet en smaak van vlees. De weerstand voor vegetarische producten bij consumenten neemt onder andere hierdoor af.

In opkomende landen (zoals Oeganda) zijn dit soort hoogwaardige, voedselveilige en smaakvolle producten nog niet verkrijgbaar. De bevolking groeit in deze landen in hoog tempo en ook het besteedbaar inkomen stijgt. Dit leidt al, en zal in de decennia die voor ons liggen leiden tot exponentiele groei van de vraag naar dierlijke producten. Met alle gevolgen van dien.

Uganda Plant Power

Het doel van Uganda Plant Power (UPP) is daarom het ontwikkelen van betaalbare, veilige, aantrekkelijke en gezonde vleesvervangers voor de Oegandese markt. Hierbij wordt Nederlandse expertise ingezet om van lokale grondstoffen een goede grondstof te maken voor hoogwaardige eindproducten. Gekeken wordt naar producten voor de gekoelde en de ongekoelde keten. Dit om de verschillende producten optimaal beschikbaar te maken voor zowel de stedelijke consument (hoge inkomens) als de rurale consument (lage inkomens). MVO Nederland identificeert de kansen, brengt partijen bij elkaar, ontwikkelt de projecten en zal deze samen met partners opschalen.

Meer informatie of ideeën? We horen graag van je. Contacteer Steven Trijsburg.

Laatst bijgewerkt: 
09-08-2018 14:14