Praktijkvoorbeeld

"Elke gast met een beperking heeft hele specifieke wensen. Wij bieden een standaardpakket waarin we flexibel kunnen zijn." Johan Dijkstra, eigenaar van hotelboerderij De Koekoeksklok, vertelt over de toegankelijkheid van zijn bedrijf.

Ray Anderson-lezing 2013

Over de Ray Anderson-lezing

In 2011 introduceerden Interface en de MVO Nederland Academie de Ray Anderson-lezing ter nagedachtenis aan Ray Anderson, MVO-pionier van het eerste uur en oprichter van Interface. Het doel: ondernemers inspireren. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij duurzame en inspirerende pioniers uit het bedrijfsleven hun visie geven op MVO. In 2011 waren dat Jan Peter Balkenende en Leen Zevenbergen. In 2012 waren dat hoogleraar Jan Jonker en Shawn Harris, CEO van Nature's Pride.

Derde Ray Anderson-lezing

Op de Dag van de Duurzaamheid (10-10-2013) vond de derde Ray Anderson-lezing plaats in het Awarehouse, de duurzaam gerenoveerde fabriekshal van Interface. Duurzaamheidsexpert Gunter Pauli opende de lezing met zijn betoog over De Blauwe Economie. "Door naar natuurlijke systemen te kijken en meerdere voordelen te halen uit wat je al hebt, kunnen we komen tot een duurzame manier van produceren en consumeren.” Aansluitend liet Martijn Lampert (research director van Motivaction) zien hoe een doorbraak in dit denken gerealiseerd kan worden. Hij deed onderzoek naar de rol van duurzaamheidsprofessionals. Na afloop van de lezingen konden de deelnemers aansluiten bij een van de vijf workshops:

Over Ray Anderson

Ray Anderson was de oprichter van Interface. In 1994 raakte hij zodanig geïnspireerd door Paul Hawken's boek 'The Ecology of Commerce' dat hij besloot Interface om te vormen van een aardolie-intensief bedrijf tot een duurzaam bedrijf. Hij lanceerde Mission Zero, de missie om uiterlijk in 2020 100% duurzaam te zijn en zelfs een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij. Hij vergeleek deze uitdaging met het beklimmen van de Mount Everest ('Mount Sustainability') en formuleerde zeven ambitieuze doelstellingen op de weg naar de top. Die worden nog altijd gehanteerd door Interface.

Gunter Pauli

Gunter Pauli leidde het Belgische bedrijf Ecover, producent van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. In 1994 richtte hij ZERI (Zero Emissions Research and Initiatives) op, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van kenniscentra, met als doel duurzame productiemethoden te ontwikkelen. Pauli is lid van de Club van Rome en auteur van diverse boeken over economie en innovatie. Ook schreef hij een groot aantal kinderboeken.

Martijn Lampert

Martijn Lampert is als research director verantwoordelijk voor het innovatiebeleid van Motivaction. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar waarden, leefstijlen en maatschappelijke verandering en ontwikkelde samen met Frits Spangenberg (oprichter Motivaction) het Mentality model. Lampert werkt door zijn kennis en betrokkenheid tot het maatschappelijke debat nauw samen met gelijkgestemden als Pieter Winsemius, Herman Wijffels en Jan Peter Balkenende.

Laatst bijgewerkt: 
04-08-2015 10:34