Expert

Praktijkvoorbeeld

Restaurant Fifteen biedt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid in een jaar tijd gekwalificeerd kok te worden.

Ray Anderson-lezing 2012

Over de Ray Anderson-lezing

In 2011 introduceerden Interface en de MVO Nederland Academie de Ray Anderson-lezing ter nagedachtenis aan Ray Anderson, MVO-pionier van het eerste uur en oprichter van Interface. Het doel: ondernemers inspireren. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij duurzame en inspirerende pioniers uit het bedrijfsleven hun visie geven op MVO. In 2011 waren dat Jan Peter Balkenende en Leen Zevenbergen. Dit jaar waren de sprekers: hoogleraar Jan Jonker en duurzaam pionier Shawn Harris (CEO van Nature's Pride).

Over Ray Anderson

Ray Anderson was de oprichter van Interface. In 1994 raakte hij zodanig geïnspireerd door Paul Hawken's boek 'The Ecology of Commerce' dat hij besloot Interface om te vormen van een aardolie-intensief bedrijf tot een duurzaam bedrijf. Hij lanceerde Mission Zero, de missie om uiterlijk in 2020 100% duurzaam te zijn en zelfs een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij. Hij vergeleek deze uitdaging met het beklimmen van de Mount Everest ('Mount Sustainability') en formuleerde zeven ambitieuze doelstellingen op de weg naar de top. Die worden nog altijd gehanteerd door Interface.

Jan Jonker

Jan Jonker is hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij bedacht en redigeerde met 450 mensen de Groene Bestseller 'Duurzaam Denken Doen' (Kluwer, 2011). In het voorjaar van 2012 is hij begonnen met een eerste onderzoek naar Nieuwe Business Modellen. Dat onderzoek wordt in 2012-2013 herhaald in Nederland en tegelijkertijd uitgebreid naar Portugal, Polen, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Daarnaast vervulde Jonker tal van gasthoogleraarschappen in diverse landen, is hij betrokken bij uiteenlopende projecten op het gebied van duurzaamheid voor studenten en Midden- en kleinbedrijf en de initiatiefnemer van Our Common Future 2.0. Hij staat in op nummer 45 van de duurzame top 100, een initiatief van dagblad Trouw.

Shawn Haris

Shawn Harris is de oprichter en CEO van Nature’s Pride. Ze begon bij toeval een carrière in groenten & fruit toen zij, met haar Finance diploma onder haar arm, vanuit Wisconsin, Amerika naar Nederland verhuisde. Na te hebben gewerkt voor 2 gerenommeerde Nederlandse en Belgische AGF bedrijven richtte zij 11 jaar geleden haar eigen bedrijf op met de hulp van een grote Noorse distributeur. In die tijd heeft zij een bedrijf opgebouwd dat momenteel 225 werknemers in dienst heeft, producten uit meer dan 60 landen importeert en 400 klanten heeft in heel Europa. In 2008 werd Harris door branchegenoten gekozen tot Vrouw van het jaar.

Laatst bijgewerkt: 
29-07-2015 16:05