Internationaal MVO

Match making & projecten

Duurzaam en eerlijk sourcen, leveren en produceren in opkomende markten

Met het programma Omzet met Impact doen we onderzoek naar de duurzame marktkansen in een slectie landen in Azie, Afrika en Latijns Amerika. We matchen ondernemers uit die landen met ondernemers in Nederland en helpen bij het opzetten van gezamelijke projecten, gericht op duurzaam sourcen, leveren en produceren. 

Doe mee aan het programma Omzet met impact: werk samen met gelijkgestemde bedrijven, experts en stakeholders en vind geschikte zakenpartners in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Tegelijk werk je aan belangrijke ontwikkelingsdoelen zoals werkgelegenheidsgroei, veilige arbeidsomstandigheden, milieuvriendelijke productie, gendergelijkheid, dierenwelzijn en meer.

Doe mee en krijg:

  • Waardevolle informatie over marktkansen in opkomende economieën in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.
  • Toegang tot een groot internationaal netwerk van ondernemers, experts, kennisinstituten, overheden, donoren en NGO’s.
  • De mogelijkheid om samen met gelijkgestemde bedrijven eerlijke en duurzame afnemers, leveranciers en investeringsmogelijkheden te vinden.
  • Informatie over MVO-risico’s en hulp bij due diligence-onderzoeken.
  • Hulp bij het vinden van externe financiering.
  • Promotie door multimediale communicatie.
  • Een kans om een positieve impact te hebben op ontwikkelingslanden en opkomende markten.

Kan ik aansluiten?

Het programma Omzet met impact is bedoeld voor Nederlandse bedrijven die duurzaam en eerlijk zaken (willen) doen in 11 ontwikkelingslanden en opkomende markten, te weten: Bangladesh, Colombia, Costa Rica, Ethiopië, India, Indonesië, Kenia, Myanmar, Oeganda, Peru en ook China.

MVO Nederland ondersteunt projecten in elke branche, maar richt zich vooral op agrifood, textiel, leer, stedelijke ontwikkeling, toerisme, chemie en de maritieme sector. Al onze projecten doen we in groepsverband. We werken alleen met coalities van bedrijven die gezamenlijk MVO-uitdagingen willen aangaan. Omzet met impact wordt gefinancieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voorbeelden van projecten

  • Afnemers, leveranciers en experts willen gezamenlijk de vruchtbaarheid verbeteren van de bodem waarop in Costa Rica ananassen voor de Europese markt worden geteeld. Tegelijk willen ze de plantenresten hoogwaardig recyclen tot biogas, proteinen en vezels.
  • Modebedrijven en experts werken gezamenlijk aan een circulaire productielijn voor duurzame stoffen in Bangladesh.
  • Chemicaliënleveranciers en modebedrijven willen een samen milieuvriendelijk leer introduceren in Ethiopië en tegelijk de arbeidsomstandigheden verbeteren van arbeiders in de leerateliers.

Due diligence

Onderdeel van onze service aan ondernemers is hulp bij het inschatten, beperken en voorkomen van MVO-risico’s die kunnen voorkomen bij het zakendoen met ontwikkelingslanden. MVO Nederland biedt informatie, tools en persoonlijke begeleiding. De MVO Risico Checker geeft inzicht in MVO-risico’s gelinkt aan je internationale activiteiten en advies om deze risico’s te managen. De tool bevat informatie van meer dan 1.500 openbare bronnen. Voor leer, chemie en maritiem biedt MVO Nederland (binnenkort) specifieke risicotools.

Contact

Laatst bijgewerkt: 
27-05-2019 17:14