MVO loont

Direct verband MVO & winst

Het is niet altijd makkelijk om financiële prestaties direct te koppelen aan MVO-inspanningen. Er zijn immers verschillende manieren om het begrip 'MVO' te interpreteren, en ook ‘financiële prestaties’ kun je op verschillende manieren meten. De volgende onderzoeken laten echter duidelijke verbanden zien:

  • Een onderzoek van Vigeo laat zien dat 19% van de onderzochte 2.500 bedrijven extra kosten ondervinden als gevolg van misdragingen op MVO-gebied (bijvoorbeeld in de vorm van boetes of sancties). Dit zijn kosten die je kunt vermijden met een goed MVO-beleid en bijbehorende activiteiten.
  • Onderzoekers van Harvard University volgden 18 jaar lang 2 groepen Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen: ‘hoge-duurzaamheid-bedrijven’ en ‘lage-duurzaamheid-bedrijven.’ Een investering in een bedrijf met hoge duurzaamheid bleek meer op te leveren dan dezelfde investering in een bedrijf met lage duurzaamheid.
  • De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) voerde in 2012 een soortgelijk onderzoek uit onder Nederlandse AEX-bedrijven. Ook daaruit blijkt een positieve relatie tussen MVO en financiële prestaties.
  • Bedrijven met volwassen duurzaamheidprogramma's realiseren hogere winstmarges. Dat blijkt uit onderzoek van Atos Origin en IDC (‘The business case for environmental excellence is real’, 2009). De winstmarges die deze bedrijven realiseren, zijn ruim 2% hoger dan hun branchegemiddelde. Het onderzoek toont aan dat bedrijven met een proactieve strategie op het gebied van duurzaamheid een betere uitgangspositie hebben om onzekere marktomstandigheden te overleven.
  • Over de periode van september tot november 2008 presteerden duurzame bedrijven gemiddeld 10% beter dan het industriegemiddelde. Dat bleek uit het onderzoek Green Winners van A.T. Kearney (2009).
  • Uit het onderzoek ‘Corporate Responsibility in the Boardroom’ van Atos Consulting Trends Institute (2010) blijkt dat het rendement van duurzame gebouwen 16% hoger is dan dat van conventionele gebouwen. Vooral dankzij forse besparingen op energie en watergebruik.
Laatst bijgewerkt: 
24-08-2017 11:15