Dierenwelzijn

Helpdesk

Praktijkvoorbeelden

Het lijkt wel een beetje op een kippenhotel. De ronde stal met een speciaal dag- en nachtverblijf en een bosrand voor de hennen. De Rondeel-stal is een uniek huisvestingsconcept waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staat. “Kippen kunnen nu gewoon weer kip zijn!” Geen massaproductie Het eerste Rondeel in Nederland is in 2010 door familie Brandsen in samenwerking met Rondeel BV...
Vlees met het keurmerk Duurzaam Varkensvlees komt voor 100% van Nederlandse familieboerderijen die jaarlijks worden gecontroleerd en onafhankelijk zijn gecertificeerd. “De hele keten van varkenshouder tot consument is dus een stuk duurzamer dan bij gangbaar vlees. En, niet onbelangrijk, het is smakelijk en heeft een constant hoge kwaliteit. Vlees waar je met een gerust hart van kunt genieten,”...
Cono Kaasmakers is constant bezig met verduurzamen. “We kunnen niet in één keer de hele keten aanpakken, maar we zijn goed op weg. Sinds 2002 stimuleren we onze veehouders om hun koeien in de wei te laten grazen en sinds 2008 zijn we aangesloten bij het Caring Dairy-programma. We streven naar blije koeien , blije boeren en een blije aarde ,” aldus MVO-manager Grietsje Hoekstra. Caring Dairy In...
“Onze goudvissen zijn misschien wat duurder dan die van sommige van onze concurrenten”, zegt bedrijfsleidster Isabelle Mook. “Maar daarmee kunnen wij ook een gezonde, maatschappelijk verantwoorde vis garanderen. Wij zijn niet meegegaan in de goudvissenoorlog.” Momenteel wordt er in de goudvissenhandel sterk op de prijzen geconcurreerd waardoor het dierenwelzijn in gevaar komt. Aquadistri gaat voor een eerlijke, verantwoorde vis.
Vakantiegangers stellen zelden vragen over duurzaamheid. Toch vindt Gerben Hardeman van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) het vanzelfsprekend dat de leden verantwoordelijkheid nemen voor de milieu- en de sociale aspecten van hun reizen."Duurzaamheid hoort bij een modern, toeristisch product."
France Limousin koeien
Vader Wapenaar was er 20 jaar geleden al van overtuigd: er wordt met vlees gerommeld. Voor zijn Culinaire Slagerij in Vlaardingen ging hij op zoek naar kwalitatief betere en duurzame alternatieven. Zo kwam het scharrelrundvlees van France Limousin in beeld. Huidige eigenaar Arno Wapenaar: “Ik ben zelf zeer kritisch wat voeding betreft en dat zijn mijn klanten ook.”
"Onze cupjes met biologische koffiemelk zijn het laatste puzzelstukje van het duurzame koffiemoment." zegt René van der Veen, Algemeen directeur van Zuivelrijck.
"Alle druppels maken een zee. Ook al kun je in je eentje geen zee maken, laten we vooral allemaal druppelen." Doetie Schadenberg levert haar bijdrage aan een duurzamere wereld met biologisch Restaurant H'eerlijk in Wageningen.
"Ik meng mij liever niet in de discussie over weidegang. Mijn koeien geven het antwoord zelf." Melkveehouder Anton Stokman bouwde een toekomstbestendige stal.
Zeep is niet altijd zo schoon voor onze omgeving als wij denken. Door onduidelijke wetgeving voor cosmetische producten, zoals shampoos en deodorant, zitten deze vaak vol synthetische ingrediënten als paraffine en siliconenoliën. Veel producenten geven de totale ingrediëntenlijst dan ook liever niet vrij. Ingrid de Koning, duurzaamheidscoördinator bij Weleda: "de meeste consumenten zijn hier niet...

Pagina's