Arbeidsmarkt

Stimuleer ondernemerschap en innovatie

Vanwege de toenemende internationale concurrentie is het belangrijk om als bedrijf te blijven innoveren. Dat vraagt een bepaalde houding en inzet van werknemers om creatief, vernieuwend en ondernemend te werk te gaan.

Sociale innovatie is een nuttig instrument om de juiste organisatiecultuur neer te zetten waarin innovatie mogelijk is.

Zo’n 75% van het innovatiesucces wordt bepaald door sociale organisatievraagstukken, zoals leiderschap, organisatiestructuur, samenwerken en co-creatie. Sociale innovatie gaat over de verandering van hoe we met elkaar samenwerken om het beste uit onszelf én ons werk te halen. Dit slimmer, flexibeler, dynamischer en beter doen, leidt tot innovatie.

Handvatten

  • Ga in gesprek met uw medewerkers, want ideeën om slimmer en beter te werken vindt u vaak op de werkvloer. Wat hebben zij nodig om hun werk zo goed mogelijk te doen?
  • Creëer een werkomgeving waar gelijkwaardigheid en transparantie centraal staan. Coachend leiderschap is een belangrijke stap in de richting van meer autonomie.
  • Benut de individuele competenties van medewerkers en doe een beroep op unieke talenten. Zo groeit hun gevoel van meesterschap en kunnen zij meer toegevoegde waarde leveren.
  • Organiseer zelfsturende teams die divers en multifunctioneel zijn. Dit verhoogt de kruisbestuiving, creativiteit en slagvaardigheid.
  • Zoek interactie met klanten en (keten)partners om door middel van co-creatie tot nieuwe producten, diensten en ideeën te komen.

Resultaat

  • Sociaal innovatie bedrijven hebben: 31% meer innovatie, 21% hogere productiviteit, 17% meer nieuwe klanten, 16% meer omzetgroei en 13% meer winstgroei.
  • Sociale innovatie heeft een positief effect op de autonomie, ondernemerschap en betrokkenheid van medewerkers. Dit maakt dat zij flexibeler in te zetten zijn, meer betrokken zijn bij de organisatie en meer bevlogen hun werk doen.  
  • Betrokken en bevlogen medewerkers zorgen voor: 69% minder verloop, 38% minder bedrijfsongevallen, 27% minder ziekteverzuim, 18% meer productiviteit, 12% meer winst en 12% meer klanttevredenheid.

Meer weten over sociale innovatie? Lees hier verder.

Laatst bijgewerkt: 
18-12-2014 14:13