Voedsel
De beschikbaarheid van voedsel is wereldwijd ongelijk verdeeld, met honger aan de ene kant en problemen als overgewicht en obesitas aan de andere kant tot gevolg. Door slecht beheer, intensieve monoculturen en een groeiend tekort aan zoet water raakt steeds meer landbouwgrond uitgeput.
Daarnaast is de huidige landbouw verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen.
De vraag naar (luxe) voedsel en biobrandstoffen groeit, waardoor het noodzakelijk wordt om per hectare meer opbrengst te genereren. Echter, om de aarde leefbaar te houden voor huidige en toekomstige generaties, zullen ecosystemen en het milieu hierbij maximaal moeten worden ontzien.
Er zijn oplossingen nodig die voedselverspilling tegengaan, zorgen voor efficiëntere productie, betere opslag en distributie. En innovaties, bijvoorbeeld gericht op teelt, gezondheid, behoud van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit.
Kansen voor bedrijven
Nederland is een agrarische wereldspeler en vervult een zeer grote rol in de mondiale voedselsector. Het biedt bedrijven dan ook veel kansen om ambities te formuleren op dit thema. Bijvoorbeeld gericht op:
- Export van kennis en innovatie over landbouwtechnieken.
- Intensivering. Op een duurzame manier meer voedsel produceren uit minder hectare.
- Duurzaam en gezond eten. Inspelen op de toenemende behoefte onder consumenten aan gezond en duurzaam eten.
- Verwaarding van biomassa-reststromen. Meer waarde halen uit reststromen in de landbouw
Ambities op het gebied van voedsel
Ambities op het gebied van voedsel kunnen over veel verschillende aspecten gaan, afhankelijk van het type bedrijf, omvang en sector. U kunt zich als bedrijf bij het het formuleren van ambities laten inspireren door de volgende KPI’s (Key Performance Indicators):
- Aantal ‘gezonde’ producten in assortiment;
- Aantal ‘duurzame’ producten in assortiment;
- Aantal kg hergebruik afvalstromen biomassa;
- Aantal kg voedselverspilling;
- Aantal kg voedselproductie per hectare;
- Aantal ketenpartners van veld naar vork;
- Gebruik mest per kg voedsel;
- Gebruik bestrijdingsmiddelen per kg voedsel;
- Gebruik water per kg voedsel;
- Percentage vermindering gebruik nutriënten.