Auteur

Toelichting op ambitie
Met het project ‘Naar een duurzame voedselketen in Oost Groningen’ wordt geanticipeerd op het verkorten van de voedselketen in een gesloten kringloop door in te zetten op de ontwikkeling en vermarkting van 5 nieuwe producten uit de regio Oost Groningen. Hiermee worden productgroepen verder gebracht en door de toename van activiteiten en het leggen van verbindingen ontstaat werkgelegenheid. De deelnemers worden tijdens het project uitgedaagd om samen te anticiperen op de circulaire economie.
Naast het herstel van de korte ketens in Oost Groningen zullen ook de kansen die de stad of het ommeland biedt als afzetmarkt worden verkend. Dit resulteert in een stevige structuur van intensief samenwerkende partners die op elkaar afgestemd zijn.
WELKE ACTIES GAAT MIJN BEDRIJF NEMEN OM DEZE AMBITIE TE REALISEREN
Bij een circulaire economie gaat het om het sluiten van kringlopen, het streven naar meervoudige waardecreatie, het kiezen van een passende strategie, het vormgeven van een organisatie die daar bij past en het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Met dit specifiek op voedsel gerichte project willen we de kracht van duurzame voedselproducten en bedrijven in deze branche in de regio zichtbaar maken. Dit doen we door samen met potentiele bedrijven nieuwe voedingsproducten / korte ketens te ontwikkelen en daarbij in het project de behoefte van de bodem en ecologie (bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit), de behoeften aan voedsel voor de inwoners van de regio (gevarieerde voeding / gezondheid / healthy aging), de behoefte aan economische bedrijvigheid en werkgelegenheid (branding, verbindingen tussen bedrijven - producenten, verwerkerkers, afnemers - , het vergroten van bestaande markten, het openen van nieuwe markten, biologische voeding op de kaart zetten) en de behoeft aan kennisontwikkeling in duurzame landbouw en duurzaam voedsel (kennis over voeding en producten en ketenontwikkeling) in het project op te nemen en in het programma te integreren.
WAT IS HIERVOOR BENODIGD
Potentiele bedrijven uit de regio (producenten, verwerkers, afnemers) die samen met ons nieuwe voedingsproducten / korte ketens willen ontontwikkelen
Het gebied Oost Groningen heeft werkgelegenheid en economische veerkracht nodig. Het project draagt hieraan bij door samen met de ondernemers en betrokken organisaties uit het gebied toekomstgericht te kijken naar nieuwe verdienmodellen in de (korte) voedselketen in een nieuwe, fossielvrije, circulaire economie.