Auteur
Toelichting op ambitie
Voor het gemak willen consumenten nog steeds het liefst dingen zelf bezitten. Samen eigendom van zaken delen zit praktisch en juridisch best complex in elkaar: welke rechten heb je? Welke plichten heb je? Hoe los je conflicten op? Hoe beslis je over het lot van de zaken met meerdere mensen? Dat blijkt in de praktijk moeizaam.
Mijn ambitie is het om een eenvoudige standaardregeling te ontwerpen die als conflictvrije standaard kan dienen, gebaseerd op juridisch onderzoek naar 'geven & nemen'. Alleen als groepseigendom eenvoudig is, iedereen er vertrouwen in heeft en conflicten worden voorkomen door heldere afspraken, zal groepseigendom een realistisch en praktisch werkbaar alternatief worden voor alleen-eigendom. Mijn ambitie is het om het recht te laten aansluiten bij de deelwens, met inachtneming van onze eigenaarsverantwoordelijkheden.
WELKE ACTIES GAAT MIJN BEDRIJF NEMEN OM DEZE AMBITIE TE REALISEREN
1. In kaart brengen problemen in de rechtspraak.
2. In kaart brengen positieve oplossingsmogelijkheden.
3. In kaart brengen consumentenervaringen.
4. Ontwerp groepsverantwoordelijkheden, individuele plichten én rechten en beslissingsproces.
5. Toets van het ontwerp door groepen mede-eigenaars te monitoren en hun tevredenheid te meten.
6. Informatie delen.
WAT IS HIERVOOR BENODIGD
Tijd. En tijd is geld.
Wetenschappelijk onderzoek kan uitwijzen hoe we met afspraken teleurstellingen kunnen voorkomen. Want: als mensen teleurgesteld raken in samen delen door groepseigendom, dan zullen ze de volgende keer weer eerder iets alleen willen hebben.
Wetenschappelijk onderzoek kan uitwijzen welke problemen er in de rechtspraak en literatuur gesignaleerd zijn bij groepseigendom. Hiervan kunnen we leren. Op de resultaten baseren we een 'preventieve' regeling die conflicten voorkomt.
Het doen van goed onderzoek dat leidt tot maatschappelijk bruikbare uitkomsten kost tijd. Met € 100.000 kan een wetenschapper een jaar lang full time onderzoek doen en het publiek informeren.