Auteur
Toelichting op ambitie
Trajekt (ver)bindt samen met vrijwilligers burgers en organisaties en stimuleert en ondersteunt daarbij waar nodig zodat burgers, groepen burgers en buurten op eigen kracht en naar vermogen kunnen participeren in de samenleving.
Trajekt is de welzijnsorganisatie in Maastricht en Heuvelland en opereert in de haarvaten van de samenleving, dichtbij de burgers en buurten die (tijdelijk) in een kwetsbare positie zitten, in de wijken en de kernen.
Trajekt zorgt er mede voor dat burgers zicht hebben op kansen, problemen en verstoringen in hun functioneren in wisselwerking met hun sociale omgeving. Zij kunnen daarmee omgaan en /of hebben zicht op oplossingen; collectief waar dat kan, individueel waar dat moet (redzaamheid)
Trajekt stimuleert en ondersteunt burgers zodat zij participeren in en vorm geven aan hun sociale omgeving met als doel deze omgeving meer zelfsturend, vitaler, leefbaarder, veiliger of inclusiever te maken (samenlevingsopbouw).
Trajekt handelt vanuit nabije professionaliteit. Autonomie, zichtbaarheid en presentie zijn daarbij sleutelwoorden. Trajekt werkt met beroepskrachten en vrijwilligers. Samen met burgers geven ze dialoog gestuurd vorm aan het werk van Trajekt. Hun interventies en acties leveren een maatschappelijk toegevoegde waarde op, die zij kunnen verwoorden en verantwoorden. Trajekt werkt met resultaatverantwoordelijke teams
Trajekt is actief in de 0e- en 1e-lijn. Wij zijn aanjager, stimulator, facilitator van initiatieven in de 0e en 1e lijn. En indien nodig zijn we (mede) uitvoerder. Trajekt is een betrouwbare, coöperatieve partner in het sociale domein. Zij kent de burger en de buurt en zet deze centraal. Trajekt is verbindend in de samenwerking, waardoor het sociaal domein als geheel beter functioneert en betere resultaten levert.
Trajekt kenmerkt zich als een unieke partij door de brede integrale kennis en vooral door de sterke (ver)binding met burgers in kernen, wijken en buurten. Trajekt weet wat er speelt in het sociale domein en is succesvol om die kennis te gebruiken om resultaten te boeken.
Als sociaal expertisecentrum staat Trajekt borg voor signalering en agendering met gezag. Praktijkonderzoek en innovatie behoren ook tot de kerncompetenties van Trajekt.
Trajekt is een ondernemende welzijnsorganisatie die zoekt naar vernieuwende verbindingen en geldstromen in het sociaal domein. Zij signaleert ontwikkelingen en behoeften uit de leefwereld en verbindt deze met de gemeenten als opdrachtgever.
WELKE ACTIES GAAT MIJN BEDRIJF NEMEN OM DEZE AMBITIE TE REALISEREN
Uitgangspunt in anders denken over welzijn is het principe dat iedereen ertoe doet en dat we daarbij burgers, groepen en buurten aanspreken op hun eigen kracht. Deze manier van participeren en regie over het eigen bestaan houden betekent dus een kanteling naar de burger als eerstverantwoordelijke, waarbij professionals aansluiten waar nodig. Grenzen tussen organisaties of te ver doorgevoerde specialisaties mogen geen belemmering zijn voor de integrale aanpak. Er wordt daarom gezocht naar mogelijk een nieuwe inrichting van het sociaal domein (bijvoorbeeld sociale teams).
Dit inzicht gaat gepaard met omvangrijke decentralisaties van taken van Rijk en provincie naar gemeenten. Decentralisaties die een kwalitatieve dimensie kennen, maar ook een bezuinigings-opdracht hebben. Zij stellen gemeenten voor een grote beleidsopdracht. Daarbij krijgen zij verantwoordelijkheid voor nieuwe organisaties, integraliteit van werken en beleidsterreinen. De benodigde kennis, creativiteit en beleidskracht wordt door gemeenten werkende weg ontwikkeld. Gemeenten zijn veel beter in staat dan de landelijke overheid de leefwereld van burgers te doorgronden en daar beleidskeuzen op te baseren. Bovendien worden burgers zo in staat gesteld beleid van gemeenten te beïnvloeden op gebieden die er voor de burgers zelf toe doen. Daarnaast bieden ze ook mogelijkheden om het sociale domein duurzaam en toekomstbestendig te maken.
Voor Trajekt biedt dat de mogelijkheid om:
- Vanuit haar kennis en deskundigheid de leefwereld van burgers te verbinden in nieuwe arrangementen in de informele en formele infrastructuur.
- Te zoeken naar interorganisationele samenwerking
WAT IS HIERVOOR BENODIGD
Ons primair proces richten we zo in dat we kunnen reageren op wat nodig is voor burgers en in buurten. Daarvoor moeten we zicht hebben op de maatschappelijke meerwaarde die Trajekt kan leveren binnen het brede sociale domein. Dan kunnen we aangeven wat we wel en wat we ook niet kunnen. We zoeken daarbij naar nieuwe rolverdelingen tussen burgers, gemeenten, samenwerkingspartners in de 1e en 2e lijn.
Onze organisatie richten we zo in dat we flexibel reageren op:
- Meerdere geldstromen (1e, 2e en 3e geldstromen)
- Ontwikkelingen in de 1e geldstroom die samenhangen met flexibele project-budgetten naast vaste budgetten en mogelijke bezuinigingen.
We nemen een proactieve rol in vanuit onze deskundigheid en visie op welzijn in het sociaal domein. Naar gemeenten en in samenwerking met andere partners in een interorganisationele samenwerking in diverse vormen.
Trajekt neemt hieraan proactief deel om welzijn neer te zetten als (preventieve) basis en burgers te ondersteunen invloed uit te oefenen op deze ontwikkeling vanuit hun eigen belang en context.