Adres

Van der Waalsstraat 58
2721 KX ZOETERMEER
Nederland
079 - 343 88 10
http://www.fortune.nl

Contactpersoon

Fortune hot drinks bv

Over Fortune hot drinks bv

Fortune is specialist in de levering van koffie, koffiemachines en hot drinks voor verschillende bedrijven en instellingen. Inmiddels maken heel veel bedrijven gebruik van onze diensten en producten. Bij Fortune zijn de smaak, de service, de leveringen en de kostenbesparingen van groot belang.

Kortom: de wensen van de klant staan centraal. En daar hebben wij onze organisatie op ingericht
Fortune hot drinks is een franchiseformule met regionale vestigingen door heel Nederland. De franchisevestigingen worden geleid door zelfstandig ondernemers. Iedere vestiging bedient de klanten in haar eigen regio.

Over Fortune hot drinks bv

Type organisatie:
Midden- en kleinbedrijf
Aantal medewerkers:
11 t/m 100
Sector:

MVO activiteiten

Fortune heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in haar vaandel staan. Er zijn daarom verschillende stappen ondernomen om daar uiting aan te geven.

Aluminiumvrije verpakkingen

Bij de invoering van de nieuwe Fortune huisstijl in 2008, waarbij alle verpakkingen van de ingrediënten vervangen moesten worden, is gekozen om de verpakkingen met aluminium daar waar mogelijk te vervangen door aluminiumvrije verpakkingen van synthetische materialen. Het produceren van aluminium uit bauxiet is een radicaal proces. Het afgraven, nodig om de ruwe erts te verkrijgen, beschadigt de natuur en ook vaak tropische regenwouden. Het gehele proces van productie, raffineren en recyclen van aluminium heeft een negatief effect op het milieu.

In de loop der jaren zijn er nieuwe synthetische materialen op de markt gekomen met uitstekende barrièrevormende kwaliteiten, om producten hun versheid en houdbaarheid te garanderen. Dit aluminiumvrije materiaal heeft minder invloed op het milieu in vergelijking tot het verpakkingsmateriaal dat voorheen werd gebruikt. Als gekeken wordt naar de CO² emissie per kg materiaal, is de CO2- voetafdruk van synthetisch materiaal zelfs 35 - 40% kleiner vergeleken met aluminium. Tegenwoordig worden vrijwel alle duurzame producten van Fortune aluminiumvrij verpakt.

Ondertussen onderzoeken we kritisch welke producten we nog meer aluminiumvrij kunnen verpakken en welke andere ‘duurzame’ maatregelen we kunnen nemen. We stemmen de verpakkingsformaten zoveel mogelijk af op de inhoud, zodat er geen onnodige restverpakking wordt afgesneden

na het sluiten van het pak. Onze omdozen zijn zo aangepast dat er meer dozen op een pallet passen. De vrachtwagens zijn dus meer economisch beladen, met als gevolg minder ritten en minder transportkilometers. Aan vele andere innovaties wordt gewerkt.

Fairtrade, EKO en UTZ Certified producten

Fortune voert in haar assortiment koffie en thee met het Fairtrade en UTZ Certified keurmerk. Fortune vindt het belangrijk dat boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun koffie en ondersteuning krijgen op sociaal en economisch terrein. Zowel de vriesdroog-, freshbrew- als bonenkoffie zijn met het Fairtrade keurmerk verkrijgbaar. De Fortune Bio-Arabica vriesdroog koffie heeft naast het Fairtrade keurmerk ook het Europese

Biologische keurmerk, omdat deze koffie ook nog eens biologisch verantwoord is geteeld en verpakt. Onze freshbrew koffie en koffiebonen hebben het UTZ Certified keurmerk.

Fortune heeft inmiddels haar gehele theeassortiment vervangen door Fairtrade thee, welke verkocht wordt voor dezelfde prijs als voorheen de gewone thee. De klant krijgt dus voor dezelfde prijs maatschappelijk verantwoorde thee van uitstekende kwaliteit.

Energiebesparing

Fortune heeft in 2010 haar nieuwe bedrijfspand in gebruik genomen. Bij de bouw zijn duurzame materialen gebruikt en het dak van het kantoorpand en magazijn is geheel voorzien van zonnepanelen.

Deze panelen verzorgen de gehele energiebehoefte van Fortune en haar zusterbedrijf GT Vending Systems BV.

GT Vending Systems produceert de Passio automatenlijn voor Fortune. De gehele assemblage van de automaten gebeurt op energie afkomstig van de eigen zonnepanelen.

Een andere manier om energie te besparen is de keuze van Fortune om Nederland op te delen in kleine regio´s, die elk beheerd worden door een franchiseondernemer. De ondernemer is verantwoordelijk voor de verkoop, service en levering van producten in zijn eigen regio. De ondernemer zit dicht bij zijn klanten in de buurt. De klanten worden per 6 weken beleverd, waarvoor de ondernemer een zo gunstig mogelijke route rijdt. Hierdoor worden er geen grote afstanden met de bestelauto afgelegd. Dit levert een aanzienlijke brandstofbesparing oplevert ten opzichte van de aflevering van ingrediënten bij de klant vanuit de Centrale organisatie.

Recycling

Productrecycling is één van de essentiële onderdelen van een mvo-beleid. Het staat immers vast dat afval veel waardevolle materialen bevat, die gerecycled kunnen worden. Dit bespaart nieuwe grondstoffen en er ontstaat minder vervuiling omdat er minder afval verbrand of gestort hoeft te worden. Recycling van automaten en onderdelen is en blijft dan ook een belangrijk issue

bij Fortune. Fortune is aangesloten bij Stichting Nederlandse verwijdering Metalelektro Producten (NVMP). Deze Stichting zet zich in voor het op verantwoorde wijze recyclen van elektrische en elektronische apparatuur, waaronder koffieautomaten. Fortune hot drinks is verplicht om een verwijderingsbijdrage in rekening te brengen bij verkoop van een

koffieautomaat. Fortune zal desgewenst de oude koffieautomaat van de klant inruilen en op verantwoorde wijze laten recyclen bij een door de NVMP aangewezen inname station.

Om de recycling van oude koffieautomaten te stimuleren kunnen klanten bij aankoop van een nieuwe koffieautomaat een recycling-/inruilpremie krijgen voor hun oude koffieautomaat.

Begin 2010 is het Landelijk Afvalbeheer Plan (LAP2) van kracht geworden.

Volgens het LAP2 moeten bedrijven en instellingen die meer dan 500 eenmalige, kunststof drinkbekers per week gebruiken maatregelen treffen voor gescheiden inzameling en recycling. Fortune weet welke klanten volgens deze norm een oplossing voor hun plastic bekers moeten zoeken en zal hen wijzen op de mogelijkheden van een abonnement bij Stichting Disposables Benelux of eventueel adviseren om kartonnen drinkbekers te gebruiken.

Onderhoud service

Fortune biedt haar klanten 5 jaar lang gratis service en onderhoud, waarbij we geen voorrijkosten en arbeidsloon in rekening brengen. Wij kunnen dit doen omdat wij dit combineren met de levering van de ingrediënten. Preventief onderhoud voorkomt veel storingen. Dit resulteert in een tevreden klant en minder belasting voor het milieu, vanwege minder extra ritten met de bestelauto.

Vending en Overgewicht

Fortune is aangesloten bij de Vereniging inzake distributie en diensten door automaten en apparaten (Vida). Deze vereniging heeft zich de laatste jaren ingezet om scholen en bedrijven te stimuleren om gezondere producten te verkopen via de consumptieautomaten.

Ook Fortune is zich er van bewust dat de ene drankvariant gezonder is dan de andere. Wij hebben daarom op de website de calorieën van de verschillende smaakvarianten vermeld, om de klant te helpen een betere keuze te maken.

Goede doelen

In 2010 is Fortune hoofdsponsor geworden van het koffieproject van Uganda Child care Foundation (UCCF). Honderd gezinnen in de door Aids getroffen provincie Rakai in het zuiden van Oeganda worden met dit project geholpen om weer in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Ieder gezin heeft 300 koffieplanten ontvangen en krijgt een opleiding en begeleiding om de planten te telen. De eerste koffieoogst zal anderhalf jaar na het planten van de struiken

plaatsvinden. De gezinnen bestaan uit pleeggezinnen die weeskinderen opvangen, weduwen en eenoudergezinnen met meerder kinderen en door Aids getroffen gezinnen.

De afzet van de koffie wordt gegarandeerd door Uganda Coffee Development Autority (UCDA)

Een ander goed doel dat door Fortune wordt ondersteund is het project van de gemeente Zoetermeer in de zusterstad Jinotega. Jinotega ligt in Nicaragua, het een na armste land van Midden en Zuid Amerika. Dankzij de steun van de gemeente Zoetermeer en de Zoetermeerse sponsors, zoals ‘De vrienden van Jinotega’ , waarbij Fortune zich heeft aangesloten, kunnen de kinderen daar straks vanaf jonge leeftijd onderwijs gaan volgen. Iedere euro die voor dit goede doel wordt opgehaald wordt verviervoudigd door de gemeente Zoetermeer.

Leerbedrijf

Fortune is een erkend ECABO leerbedrijf en mag studenten opleiden voor de richtingen en kwalificaties:

Commercieel

- Marketing mederwerker (4)

Secretarieel

- Secretaresse (3)

- Secretarieel Medewerker (2)

Financiële Beroepen

- Bedrijfsadministratief Medewerker (2)

ARBO

De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers is belangrijk. Daarom hebben alle franchiseondernemer en personeel waarvoor dit van toepassing is, een VCA training gevolgd. Ook is er een AID cursus gegeven aan medewerkers met een BHV diploma en andere belangstellende medewerkers. Het kantoormeubilair voldoet aan de ARBO eisen en in de technische werkplaats zijn tilhulpen aangebracht om de automaten op de werkbank te tillen.

Diversiteit en arbeidsparticipatie

Fortune is een bedrijf dat vanuit Christelijke roots wordt geleid. Hierbij staan eerlijk zaken doen, naastenliefde en respect voorop. Deze normen en waarden vind je ook terug in het feit dat er bij Fortune ruimte is voor iedereen. Het personeelsbestand bestaat uit medewerkers van verschillende geloven,

leeftijden en nationaliteiten. Ook voor werknemers met een (arbeids) handicap is er ruimte bij Fortune en haar zusterbedrijf GT Vending Systems.

Onze toeleveranciers en duurzaamheid

Fortune produceert zelf geen ingrediënten, maar laat deze onder eigen label produceren bij gerenommeerde bedrijven.

Eén van de belangrijkste leveranciers van onze koffie is betrokken bij veel initiatieven op het gebied van MVO. Onlangs heeft de koffie branche vereniging haar doel, om voor 2015 drie kwart van de Nederlandse koffieproductie duurzaam te maken, geconcretiseerd middels een overeenkomst met de overheid. De voorzitter van de koffie branche vereniging is de algemene directeur van het bedrijf dat onze koffie levert.

Naast duurzame producten gaat de maatschappelijke verantwoording bij onze leverancier veel verder. Denk hierbij aan arbeidsvoorwaarden, energiezorg etc.

Het brandproces is energetisch efficiënt te noemen door recirculatie en er wordt gebruik gemaakt van een katalytische naverbrander om de emissie tot een minimum te beperken. Hiervoor is de leverancier vrijwillig aangesloten bij de MJA (meerjarenafspraken) waarbij de prestaties jaarlijks gemonitord en gepubliceerd worden.

Alle producten worden verpakt in aluminium vrije laminaten waarbij de bewaarcondities gewaarborgd blijven. Voor transport gebruikt onze leverancier enkel wagens met euro 4 of hoger motoren.

Resultaten MVO MAPS

Dit bedrijf heeft MVO MAPS nog niet ingevuld.